Nyitókép forrása: globaltrademag.com/illusztráció

 

„Mikor Dávidot felvették a Volkswagen pozsonyi üzemébe, kollégái gratuláltak neki a viszonylag jól fizető álláshoz, amely akár nyugdíjas állást jelent. Két évvel később, Dávid azon 3000 munkás közé került, akiket a leépítések során elbocsátottak a VW Tuareget és Porsche Cayennet gyártó vállalattól.”

 

Kezdi a Reuters hírügynökség a szlovák autóiparról írott elemzését, amelyben kiemeli, hogy a pozsonyi Volkswagen az ország legnagyobb magánszektorbeli munkáltatója, és az ottani események is jól mutatják, milyen kihívások előtt áll az ország autóipara, amely az éves gazdasági teljesítményenek 12 százalékát, és a foglalkoztatottság több mint egy tizedét adja.

 

A okok között a Reuters a délkelet-európai országok olcsóbb munkaerejét és a globális gazdasági kihívásokat emlegette. Példaként említi, hogy a Volkswagen tervezet kelet-európai új üzemére már nem Közép-Európa, hanem Bulgária, Szerbia vagy Törökország esélyes. Felmerül tehát a kérdés, hogy merre mozdítsák el Szlovákia gépipari gyártását.

 hirdetes_300x300  

 

Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter szerint az autóipar közvetve és közvetlenül 300 ezer embernek ad munkát. Emellett a szlovákiai ipari termelés 44 és a teljes export közel 40 százalékát szintén a gépkocsik gyártása adja.

 

Megroppant a brit autóipar: 44 százalékkal esett vissza gyártás áprilisban

 

Lemaradunk a versenyben

 

És bár az állam akár (a beruházás arányában) 200 százalékos adókedvezménnyel és az elektromos autók vásárlását ösztönző programmal próbálja kezelni a helyzetet, a kiélezett, és stabilnak egyáltalán nem mondható politikai helyzetben minimálbéremelést és éjszakai túlórapénz-növelést hajtott végre, amellyel eléggé visszavezetette az ország versenyképességét. Épp akkor, mikor a nagy gyártók azt tárgyalják, melyik üzemük melyik modelleket gyárthatja a következő hét évben.

 

Ami a Reuters cikkéből kimaradt, hogy május végén, június elején a Volkswagen bemutatta nagy elektromobilitás projektjét, amelyben ambiciózus célokat tűzött ki: több tucat modellt és több mint 22 millió elektromos autót akar legyártani a következő 10 évben. Csakhogy a dokumentumban a szlovákiai Volkswagen üzem, ahol 14 ezer ember dolgozik, egyáltalán nem szerepelt. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő pedig kénytelen volt azonnal repülőre ülni és Németországba utazni, hogy legalább valamiféle garanciákat kapjon a Volkswagen vezetőitől.

 

De nem kapott. Egyelőre nem tudni, mely modellek gyártását kaphatja meg a pozsonyi VW, ahogy azt sem, hogy elektromos autókat fognak-e ott gyártani. Ráadásul, önmagában az elektromos autók gyártására való áttérés sem jelentenek megoldást. Az elektromos autókban harmadával kevesebb az alkatrész, értelemszerűen kevesebb munkás is kell az összerakásukhoz.

 

Ráadásul a német gyárak az elmúlt hónapokban együttműködési nyilatkozatokat írtak alá afrikai államokkal, üzemek és logisztikai központok építéséről. A helyzet tehát nem túl rózsás.

 

Az Európai Bizottság visszavágta a várható gazdasági növekedést az eurozónában. Szlovákiában is

 

Gyártósori munkákra már nem lehet alapozni

 

Szlovákiában már régóta arra figyelmeztetik a szakértők a politikusokat, hogy stratégiát kell váltani, és már nem a gyártósori munkákra kell alapozni az ország foglalkoztatását, hanem a magasabb színvonalú, tervezői-mérnöki-informatikai szakágakra. Csakhogy ehhez komoly befektetésekre lenne szükség az oktatás és a kutatás-fejlesztés területén. Ám ezek a szektorok tartoznak a leginkább elhanyagoltak közé Szlovákiában. Most pedig a problémát az olcsó keleti (akár távol-keleti) munkaerő importjával oldaná meg a kormány.

 

A fenti reform elmaradása pedig csak fokozza azokat a félelmeket – a külföldi elemzők körében, nem a szlovák politikusokban – hogy a robotika és az automatizált gyártósorok fejlődése és terjedése rengeteg szlovák álláshelyet szüntet meg, miközben a munkaképes korú lakosság nem tud majd hol elhelyezkedni. Az OECD elemzése szerint a szlovákiai munkások két harmadának állását fenyegetik a robotok.

 

A problémához Németország fokozatos, de elkerülhetetlennek látszó gazdasági lecsúszása is hozzájárul, épp a német autógyártókra épül a szlovák gépipar legnagyobb része. Hozzátesszük, hogy a Szlovákiában működő autógyártóknak pár kivételtől eltekintve külföldi beszállítóik vannak.

 

A gazdasági lassulás újabb jele: Nagyot zuhant az áramfogyasztás márciusban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.