Nyitókép: aktuality.sk

 

Sztrájkkészültséget hirdettek a nyitrai Arriva buszvezetői, miután az őket képviselő szakszervezet (OZ KOVO Arriva Nitra) és a vállalat vezetői nem jutottak egyezségre a béremelést illetően.

 

A szakszervezet alapszervezete kiemelte, hogy a sztrájkkészültség egyelőre nem hat ki az utasokra.

 

„Ez lépések elindítása, amelyek a sztrájk kihirdetéséhez vezetnek, amelyre augusztus elején kerülhet sor”

 

  hirdetes_300x300   

nyilatkozta a szakszervezet nevében Michal Ďuriš.

 

A szakszervezetek munkáltatóval való kollektív tárgyalása még januárban vette kezdetét. Négy kört szerveztek meg, minek során nem sikerült egyezségre jutniuk. Ezért a tárgyalásokba beszállt egy közvetítő is, amelyet a szakszervezetek kérvényeztek a Munkaügyi minisztériumtól.

 

A szakszervezetek az órabér emelését kérték a jelenlegi 3,80 euróról 5,30 euróra. Ezt a kérést a tárgyalások során folyamatosan 4,20 euróra csökkentették. A közvetítő 4,05 eurós órabért javasolt, ezt azonban nem fogadta el a munkáltató, aki 2,5 százalékos emelés mellett tart ki – ez a mostani 3,80 helyett 3,895-re emelné a buszvezetők órabérét.

 

A gyakorlatban ez egy a vállalathoz tartozó buszvezető esetében havi szinten 11 eurós tiszta béremelkedést jelentene. A buszvezetők azonban ezt az ajánlatot lealacsonyítónak értékelték így elutasították.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!