Nyitókép forrása: BBC.com

 

4,9 milliárd dollár hitelt vesz fel a Boeing amerikai repülőgépgyártó, hogy fedezze a 737-es MAX repülőgépei globális kitiltásának költségeit.

 

A737-esMAX szériát azután vonták ki a légiforgalomból, hogy két repülőgép-szerencsétlenség árán kiderült, gyártási hiba miatt az egyik biztonsági rendszer szó szerint a földbe vezeti a gépeket. A világméretű botrány következményeként az összes 737-es MAX gépet kivonták a forgalomból. A két lezuhant gépen összesen 346 ember halt meg, köztük négy szlovák állampolgár.

 

A Boeing a világ egyik legrosszabb válságával szembesült, először megrendelései estek vissza, majd csökkentette a gépei gyártását is, havi 52-ről 42-re, és komoly küzdelem folyik a vállalat likviditásának megőrzése érdekében. Rengeteg perre számíthat ugyanis a vállalat. A gyártási hiba miatt az érintett légitársaságok naponta több tízezer eurónyi bevételtől esnek el gépenként (!).

 hirdetes_300x300  

 

A 4,9 milliárdos hitel is arra szolgál majd, hogy fedezze a Boeing ügyfeleinek fizetendő kártérítéseket az elmaradt bevételeik miatt.

 

A versenytársak persze örülhetnek. A francia Airbus megrendelései nőttek, a öreg gépeit lecserélni akaró Oroszország is inkább az Airbustól vásárolna, és a következő években több ezer új gépet vásárolni akaró Kína is elállt a Boeing alacsony fogyasztású, új típusú gépeitől – amelyek, mint kiderül, életveszélyesek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!