Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt, illusztráció

 

A Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) jelentése szerint a gazdáknak az extrém szárazság és a mezei egerek számának ugrásszerű megnövekedése okoz problémát.

 

Az ország legnagyobb rézében befejezték az aratást, az északi járásokban azonban még előtte állnak. Délen már betakarították a repcét,  az őszi árpát, néhol a tavaszit is. A termésre azonban rányomta bélyegét a szárazság, Pozsony megyében például a szemek megperzselődtek és alacsony a térfogatsúlyuk. Az SPPK közlése szerint a termés az első becslések alapján 18-40 százalékkal gyengébb a vártnál.

 

Hasonló problémák tapasztalhatók a Galántai és a Lévai járásban, nagy az esélye, hogy nem lesz maláta minőségű az árpatermés többsége.

 hirdetes_300x300  

 

Az Érsekújvári járásban is makacsul tartja magát a szárazság, a gyümölcsösökben kénytelenek intenzíven öntözni.

 

Elsősorban az ország nyugati részében elszaporodtak a mezei egerek, amelyek komoly kárt okoztak a gabonatermésben. Ugrásszerű megjelenésüket elsősorban a nagyszombati, a nyitrai, a szenci, a szenyicei és a galántai régióból jelentették.

 

A takarmánynövényekre vonatkozó kilátások sem túl jók, a szárazság miatt ezek esetében is kisebb lesz a termés a vártnál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!