Alfonz
  • HUF: 368.14
  • USD: 1.17
  • 9 °C
  • 17 °C
Gazdaság

Az orosz iparminisztérium alkoholmentes italnak minősíttetné át a sört

Az ötlet különös, de egyáltalán nem alaptalan

Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium érdekes és meglepő ötlettel hozakodott elő: levenné az alkoholos italok listájáról a sört.

 

A sörgyártók természetesen már behűtötték a pezsgőt, egyes parlamenti képviselők ugyanakkor perelni akarják a minisztériumot a kezdeményezését. Oroszországban nagy problémákat okoz az alkoholizmus és a túlzott alkoholfogyasztás, amely évek óta tizedeli elsősorban a férfilakosságot. Az állami ellenintézkedések pedig hatástalanok maradtak.

 

A helyzet nem épp egyszerű. A sörgyártók szerint az árszabályozással mesterségesen magasan tartott árak miatt elterjedt a jóval veszélyesebb otthoni gyártás, és jelentősen megemelkedett az alkoholmérgezések száma.

 

A sorgyártókat azonban különösen súlyosan érinti az oroszellenes szankciós csomag is, így a hazai fogyasztás csökkenése már súlyos bevételkiesést okozott. Az ipari minisztérium a sör „alkoholmentessé” nyilvánításától a gyomorkeserűk piacának újbóli fellendülését és a házi alkoholkészítés visszaszorulását várja.

 

A töményitalok gyártói azonban ellenkeznek. A sör számukra konkurens termék, így például a vodka gyártói kifejezetten ellenzik és veszélyesnek tartják a minisztérium terveit.

 

Oroszországban a sör csak 2011-ben került fel az alkoholos italok listájára, ez előtt pedig semmilyen korlátozás alá nem esett forgalmazása, emiatt a sokáig a sör volt az alkoholizmus leggyakoribb okozója. Jelenleg a törvény tiltja a gyomorkeserű éjszakai értékesítését és nem lehet utcai standoknál sem árulni.

 

CTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket