Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Az RRZ szerint a költségvetésről szóló törvény előírja, hogy az államháztartás csak nullszaldós lehet, vagy többlettel kell rendelkeznie. Ez azonban 2018-ban nem teljesült, ezért törvényből kifolyólag kötelezőérvényű korrekciós tervet kell elfogadni 2020-ra, amely újra írná a deficit maximális nagyságát a következő évre. A minisztérium tiltakozik, szerinte jelentéktelen problémáról van szó. Közelednek a választások, a kiadások lefaragásának még a látszatát is kerülik a politikusok.

 

A Pénzügyminisztérium vitatja az RZZ számításait, szerintük jelentéktelen eltérés van csak a hiánycélok és teljesítésük között. Az azonban egyértelmű, hogy a pénzügyminisztérium hét hónappal a választások előtt aligha fog korlátozó intézkedéseket bevezetni a költségvetést illetően.

 

Hogy melyik fél számolt jól, arról lehet vitatkozni, az RRZ szerint a minisztérium figyelmen kívül hagyta a számításokban az előrejelzettnél magasabb adóbevételeket.

 hirdetes_810x300  

 

A költségvetési kiadások növekedése már másfél éve téma, mindhárom kormánypárt ugyanis súlyos népszerűségi problémákkal küzd, miközben igyekeznek szociális csomagokkal (állami kiadásokkal) visszacsábítani szavazóikat. Ez a tendencia már tavaly megkezdődött. Sok vita alakult ki amiatt is, hogy az állam mikor és mennyire veszi figyelembe a költségvetés számolásánál, hogy valójában nagyobb adóbevételekre tesz szert, mint amivel tervezett. Például a smeres pénzügyminisztérium így cselezte ki azt a kötelezettségét, hogy deficit nélküli költségvetést érjen el már 2017-ben.

 

 

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!