Nyitókép forrása: businessklub.sk

 

Szlovákia kész megnyitni a kassai vasmű helyzetét illető témát Brüsszelben, reagált Peter Pellegrini (Smer) kormányfő a U.S.Steel Košice alkalmazottjainak petíciójára, amelyben azt kérték a kormányzattól, hogy foglalkozzon az acélipar nehéz körülményeivel.

 

A szakszervezetek tárgyalásokba kezdtek a cég vezetőségével, hogy a nehéz piaci körülmények miatt kilátásba helyezett tömeges elbocsátásokat elkerüljék. A petíció aláírói pedig azt kérik Pellegrinitől, hogy személyes vegyen részt a a megoldási javaslatok keresésében acélipar megmentése céljából.

 

Az aláírók úgy vélik, hogy ha az Európai Unió nem teremt igazságos és egyenlő piaci körülményeket az acélgyártás ágazatában minden szereplő számára,  az szlovák kormány pedig nem segít növelni az ágazat versenyképességét, különösen az energiaárak csökkentésével, az „alkalmazottak sorsa megpecsételődik”.

 hirdetes_810x300  

 

A petícióval szolidaritást mutatnak a garamszentkereszti szakszervezetek i s (KOVO), és a korompai  Zólyombrézói Vasútvállalat szakszervezete is.

 

A U.S.Steel július 19-én, pénteken jelentette be, hogy 2021-ig 2500 alkalmazottjától válik meg. Az elmúlt hónapokban a vasmű rövidített munkaheteket vezetettbe.

 

Három év alatt dolgozói negyedét küldené el a kassai U.S. Steel

 

Az európai acélipar többek között az energiaárak növekedése és a kereskedelmi háború miatt került nehéz helyzetben. Az előbbi a növeli a termelési költségeket, az utóbbi az USA és Kína közötti kölcsönös vámintézkedések miatt Európába nyomja az olcsó kínai acélt, ami lenyomja az árakat, és aránytalan piaci versenyt idéz elő.

 

Az Európai Unió érdemben még nem foglalkozott a helyzettel, pedig az ágazat képviselői hónapok óta sürgetik a döntéshozókat, hogy foglalkozzanak az üggyel. Az acélipar ráadásul a gazdasági láncolat elején van, a szektor állapota kihat a gépiparra és azon keresztül az autóiparra is. További háttér a témában alábbi cikkünkben olvasható:

 

Megkongatták a vészharangot: válsághelyzetbe került az európai acélipar

 

A harmadával esik vissza a kassai vasmű termelése

Megroppant az acélipar: a U. S. Steel leállítja egyik nagyolvasztóját Kassán

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!