Nyitókép forrása: SME – Ján Krošlák

 

Nagy az esélye, hogy Szlovákiának autópálya-építésre felhasznált uniós pénzeket kell visszafizetnie, mert nem szankcionálta a kartellbe összeálló cégeket. A hírt először a Denník N közölte.

 

Még 2006-ban a Közbeszerzési Hivatal kartellvád miatt hat vállalatot öt évre eltiltott bármilyen állami közbeszerzésben való részvételtől. A döntés előtt a Monopolellenes Hivatal 1,35 milliárd szlovák korona értékben rótt ki bírságot az illető cégekre.

 

Az eltiltott vállalatok között volt a Doprastav, a Skanska DS, a Strabag, az Inžinierske stavby, a Betamot és Mota-Engil. A Monopolellenes Hivatal szerint  a hat cég háttéralkut kötött a Menguszfalva melletti autópályatender pályázatára benyújtott ajánlatokról.

 hirdetes_810x300  

 

A Denník N információi szerint a Doprastav és a Strabag nem csak hogy nem fizette ki a bírságot, de a tiltás ellenére tovább bizniszelt az állammal – akinek ez ellen nem volt kifogása. A Doprastav arra hivatkozik, hogy a bírság kifizetését nem mulasztották el, mivel az a cég átszervezési eljárása miatt a törvénynek megfelelően folyamatban van.

 

A bíróságokon éveken át húzták az időt és nem hoztak egyértelmű döntést a két cég eltiltásának megszegése kapcsán, majd végül mindkét hivatal döntését megerősítette a Legfelsőbb Bíróság is.

 

A bíróság azonban úgy döntött, hogy az eltiltást 2004-től számolja, holott a Monopolellenes Hivatal 2006-ban állította meg a kartellügyletet, de így az állam kapott egy hivatkozási alapot, hogy tovább dolgozhasson a két céggel. A Strabag osztrák nagyvállalat, amelynek egyik tulajdonosa Oleg Deripaszka orosz oligarcha, a Doprastav pedig a szlovák sajtóban Robert Fico, smeres pártelnök közeli jóbarátjaként emlegetett Miroslav Výboh érdekeltségébe tartozik.

 

A bíróság „visszadátumozott” büntetése azonban most hirtelen szemet szúrt az Európai Bizottságnak, a Denník N szerint újabb bírósági döntést várnak arról, mikortól kell számolni az eltiltást, mert az alapján számolhatják ki mennyi uniós forráshoz jutott hozzá a két cég, vagyis mennyit Szlovákiának visszafizetnie az adófizetők pénzéből.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!