Nyitókép: napimagazin.hu

 

A szlovákiai polgárok 40%-a nem engedheti meg magának az egyhetes külföldi nyaralást – derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője szerint ez a szám azonban évről évre csökken.

 

Tíz évvel ezelőtt pénzhiány miatt a hazai polgárok kétharmada nem tudta magának megengedni az egyhetes nyári kirándulást.

 

 hirdetes_300x300  

Buchláková elmondása szerint a háztartásaink javuló anyagi helyzetének köszönhető az, hogy az utóbbi években egyre inkább csökken azoknak az embereknek a száma, akik nem tudják maguknak kifizetni az egyhetes nyári üdülést.

 

 „A jó gazdasági helyzetnek köszönhetően Szlovákia lakosságának vásárlóereje az elmúlt három évben nagy lendületet vett. Feltételezéseink szerint továbbra is csökkenni fog azoknak a polgároknak az aránya, akinek nincs elegendő pénzük a kirándulásra“

 

– mondta Buchláková.

 

Romániában a legrosszabb a helyzet

 

A nyári üdülést illetően a románok vannak a legrosszabb helyzetben. Romániában a lakosok kétharmada nem engedheti meg magának a nyári üdülést, míg Horvátországban az emberek 50%-a.

 

Ezzel ellentétben tavaly a németeknek csupán a 15%-a nem tudta magának megengedni az otthonán kívül eltöltött nyári kirándulást. A legkevesebb nyaralásra összespórolni képtelen polgár Ausztriában, Hollandiában, Luxemburgban és Dániában van.

 

Franciaországban és Nagy-Britanniában tavaly valamivel több, mint az emberek 20%-a nem tudott összespórolni annyi pénzt, hogy az országon kívülre utazzon.

 

Buchláková szerint Olaszországban a rossz gazdasági helyzet miatt egyre több embernek van gondja a külföldi kirándulások finanszírozásával. Tavaly ez a szám 43% volt.

 

Szlovákia polgárai tavaly átlagosan 420 eurót költöttek kirándulásra. A kirándulás a legtöbb pénzt, 1 163 eurót a svájciak pénztárcájából nyeli el, míg a legkevesebbet, 209 eurót a románokéból. A csehek átlagosan 250 eurót költenek kirándulásra.

 

 „A költekezésben a szlovákok nemcsak a cseheket, de a lengyeleket és a magyarokat is túlszárnyalták. Az osztrákokat azonban nem tudják legyőzni, ők ugyanis átlagosan 932 eurót költenek nyaralásra“

 

– tette hozzá Buchláková.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!