Nyitókép: hnonline.sk

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az élelmiszerfelügyelet két esetben lejárt szavatossági idejű terméket talált a Billa egyik pozsonyi üzletében, amiért az új törvényi háttér alapján rögtön 1 millió eurós bírságot szabott ki.

 

A Billa, mivel aránytalannak érezte a bírság nagyságát, nem is fizette azt meg a megszabott 15 napos határidőn belül, helyette jogi úton támadná meg a bírság elrendelését.

 

A bírság be nem fizetése miatt az üzletláncot exekúcióval fenyegeti Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter.

 hirdetes_810x300  

 

„Elfogadhatatlan, hogy egy német koncern osztrák cége, amely Szlovákiában vállalkozik, ne tartsa tiszteletben Szlovákia érvényes törvényeit. Ausztriában, vagy Németországban ilyesmit sosem engednének meg maguknak”

 

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az sns-es miniszter.

 

„Szlovákia szuverén független állam, amelynek területén törvények vannak érvényben. Az üzletlánc ellen, amely jogellenesen elutasítja a bírság kifizetését a szlovák fogyasztóvédelmi törvény ismételt megsértéséért, súlyosan fel fogunk lépni, és a jogi kötelezettségei be nem tartása esetén végrehajtás alá vonjuk a vagyonát.”

 

mondta a tárcavezető.

 

Szlovákiában május 1-én lépett érvénybe az a törvény, mely szerint az üzletekben talált hiányosságok, vagy a fogyasztóvédelmi törvény megsértése esetén azonnal akár 1 millió eurós bírságot is kiszabhatnak, melyet 15 napon belül ki kell fizetni, és csak ezután lehet fellebbezni ellene.

 

Korábban a bírság kiszabása után rögtön fellebbezhettek az üzletláncok, így csak nagyon ritkán, vagy évek múltán kellett ténylegesen is kifizetniük a bírságot vagy annak egy részét.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.