Nyitókép forrása: zoznam.sk

 

Az ígért gazdasági lehűlés megérkezett, és nem csak a szlovák külkereskedelmi forgalomban láttatta meg magát, hanem a bérekben, amelyek esetében több szektorban is csökkenés volt tapasztalható. A fő probléma – mint az várható volt – a német gazdaság gyengélkedése.

 

A szerdán napvilágot látott adatok szerint a német ipari termelés volumene júniusban 1,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest, ami viszont 12 hónapos viszonylatban 5,2 százalékos visszaesést jelent. A szlovákiai ipar olyannyira kiszolgáltatott a német autóipar irányába, hogy Európa legnagyobb gazdaságának gyengélkedése rányomta bélyegét az itteni gazdasági hangulatra is.

 

A szlovák ipar által megtermelt javak 85 százaléka az EU országaiba áramlik, az összes ipari kivitel csaknem negyede Németországban köt ki.

 

 hirdetes_300x300  

A német kereslet csökkenése közvetlen és azonnali hatással van szlovák gazdaságra, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években, évtizedekben a kormányzatok kizárólag a gyártósori ipari foglalkoztatásra építették az ország jövőjét, elhanyagolták, sőt, egyre megnehezítették a hazai kis- és középvállalkozási szektor szereplői helyzetét, csökkent az oktatás teljesítménye, megkérdőjelezhető módon és a hatékonyságot teljesen mellőzve osztogatják az állami és uniós kutatásfejlesztési támogatásokat, továbbra sem kikötés, hogy a kutatás piaci felhasználásra alkalmas eredményt hozzon.

 

Szlovákiában az ipari kivitel több mint 7 százalékkal esett vissza júniusban az előző év ugyanezen szakához képest,

 

és a vészjósló jelek közül ez csak az egyik. Az ipari termelési lánc elején elhelyezkedő kassai vasmű problémája is ugyanennek a gazdasági lehűlésnek a tünete, és a legnagyobb áramfelhasználónak minősülő kohászat és gépipari termelés csökkenő áramigénye is a közelgő fordulatra utalnak, amelyre már három éve egyfolytában figyelmeztetnek a szakértők.

 

Gazdasági hidegfront érkezik Németország felől. A szlovák ipar már érzi

 

Az autóipar magával rántja az országot

 

Ennek ellenére Szlovákiában a kormánypártok különböző intézkedéscsomagokkal nehezítették a vállalkozói környezet helyzetét. Nem véletlen, hogy az ország legnagyobb munkáltatójának számító Volkswagen Slovakia a.s. az eredeti tervek szerint nem kapott érdemi szerepet az Volkswagen termelési átalakításában, ami az elektromos autókra való áttérést jelentette volna. Peter Pellegrini kormányfő május végén azonnal Németországba utazott a helyzet tisztázása érdekében. Ha történt is elmozdulás a kérdésben, az nem változtat azon, hogy az elektromos autók gyártása harmadával kevesebb alkalmazottat igényel, egyszerűen azért, mert nincs bennük annyi alkatrész.

 

Az autóipar és általában a gépipar problémái már begyűrűztek az átlagbérek alakulásában is. Több ipari ágazatban ugyanis júniusban csökkent az átlagos bruttó fizetés nagysága. A régiós viszonylatban egyébként is lassan emelkedő szlovákiai átlagbérek ugyan valamelyest még nőni tudtak, de a változás kimerül néhány euróban, így a megtorpanás itt is egyértelmű.

 

Hét éve nem látott mélyponton van a szlovák külkereskedelem többlete

 

Negatívba fordult a bérnövekedés

 

Az ipari ágazatokban összességében egy év alatt 1,14 százalékkal csökkentek a bérek, a legtöbbet épp az ipari termelésben (1,51 százalék). A legnagyobb bércsökkenést (2,15 százalék) a postai szolgáltatások és logisztika ágazatában dolgozók szenvedhették el.

 

Több mint tíz százalékkal emelkedett ugyanakkor az éttermi és vendéglátó-szolgáltatásokban dolgozók bére, ami ugyan jól hangzik, de még így is a legalacsonyabb átlagbérrel rendelkeznek (469 euró bruttóban).

 

A legmagasabb átlagbér továbbra is az információs technológiák ágazatában dolgozókat illeti, 1893 eurós bruttó átlagos fizetéssel. A közműszolgáltatási ágazatnál 1658 eurós az átlagbér, az építőiparban 1192 euró.

 

A gazdaság teljesítőképességének stabilizálódását a szakértők a negyedik autógyártó termelésének felfutásától várják, ám kétséges, hogy a Jaguar Land Rover önmagában meg tudja fordítani a Németországból érkező negatív szeleket, amelyeket a hazai politikum populista intézkedései tovább mélyítenek az KKV szektor és a mezőgazdaság módszeres leépítésével.

 

A foglalkoztatás bővülése elérte felső határát, a munkanélküliség csökkenése az alsót, a fizetések szintén elérték maximumukat. Az IMF nemrég Szlovákia gazdaságáról megjelent elemzése szerint a megoldás csak az lehet, hogy az oktatás és a kutatásfejlesztés hatékony (!) fejlesztésével a gyártósori munkára épülő gazdaságot átalakítják tudásalapú, magasabb hozzáadott értéket képviselő gazdasággá. Ez az elképzelés jelenleg a szlovák döntéshozók esetében kizárólag retorikában mutatja meg magát.

 

A HNonline.sk infografikája: 

 

 

A legkisebb átlagbérrel rendelkező Szlovákiában lesz a legmagasabb minimálbér?

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.