Angéla, Petronella
  • HUF: 346.80
  • USD: 1.11
  • 11 °C
  • 21 °C
Gazdaság

Itt a válság? A Klub500 munkáltatói nem vesznek fel új alkalmazottakat. Magyarország a követendő példa – mondják

Már mindenki a recesszióra készül

Nyitókép forrása: 40plusz.hu

 

Óvatoskodva bár, de a legnagyobb szlovákiai munkáltatók már válságforgatókönyvekkel készülnek a közelgő krízisre. Ahogy arról többször beszámoltunk, a német gazdaság gyengélkedése és az uniós rendelkezések okozta problémák miatt Szlovákiában egyre inkább érezni a gazdasági lehűlés tüneteit. Már az is elhangzik, hogy Németországba is megéri kiköltöztetni a cégeket.

 

Az 500 főnél több embert foglalkoztató vállalatokat tömörítő Klub500 szövetség vezetője, Tibor Gregor a Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak adott interjújában elmondta, hogy a szövetség tagjai megállapodtak, egyelőre nem bővítik munkaerő állományukat.

 

Hirdetés(x)

Kiemelte, hogy a gazdaság lefékeződése, a lehűlés már elérte az auóipart is, amelynek egyik tünete a termelés külföldre szervezése.

 

„Ha egyes vállalatoknak megéri Németországba áttelepíteni a termelés egy részét, az már valódi probléma. (…) A Klub500 tagjainak egy része már bejelentette, hogy nem vesznek fel újabb alkalmazottakat. Jelenleg abban állapodtunk meg, hogy nem bővítjük a munkaerő állományunkat. Viszont, nincs információnk arról, hogy nálunk is termelési korlátozásokra kerülne sor”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a termelés (a munkahét vagy gyártási mennyiségek) visszavágása nincs kizárva, minden attól függ, milyen irányt vesz a gazdaság.

 

„Németországban az elmúlt évek leggyengébb ipari termelési mutatószámai láttak napvilágot. Ha ez tovább folytatódik, Szlovákiában is a termelés visszavágására kerülhet sor”

 

mondta.

 

Kiemelte, hogy a környező országokhoz képest Szlovákiában a legmagasabb a munkát terhelő járulékfizetési kötelezettség összege.

 

„Ez azt jelenti, hogy a vállalkozó olcsóbban tud termelni például Lengyelországban, Csehországban, vagy Magyarországon. Azt is látjuk, hogy a termelés egy része még Németországban is kifizetődőbb”

 

Gregor méltatta a magyar kormány versenyképességi intézkedéseinek hatékonyságát is.

 

„A helyzetet jól lehet szemléltetni Magyarország példáján, amely folyamatosan javítja versenyképességét. A kormány konkrét lépéseket fogadott el, alacsonyabbak például az adóterhek, hasonlóképp két százalékkal csökkentették a társadalombiztosítási járulékok nagyságát a munkáltatók számára, amelyet 15 százalékos szintre akarnak beállítani. Ezek a lépések csökkentik a munkáltatók költségeit és egyúttal növelik a béreket”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket