Nyitókép forrása:

 

Nincs napirenden az euró magyarországi bevezetése – írja a Világgazdaság mai számában,a Pénzügyminisztérium sajtóosztályára hivatkozva.

 

Horvátország az elmúlt napokban döntött úgy, hogy belép az euró előszobájának tartott ERM II. rendszerbe – ami a kuna euróhoz való rögzítését jelenti. Magyarországon a gazdaság jó erőnléte és teljesítőképessége miatt egyre gyakrabban téma az euró felvétele, főleg, hogy minden kritériumot teljesítenek a közös valuta felvételéhez. Ám a kormányzat jól átgondolt érvek mentén egyelőre nem számol az euróövezeti csatlakozással.

 

A Világgazdaság közlése szerint az Magyar Nemzeti Bank úgy véli, legalább három szempontot figyelembe kell venni a Maastrichti-feltételek teljesítése mellett. Az egyik az, hogy a tartós pénzügyi egyensúlytalanságok megelőzésére és megoldására a valutaövezetnek még mindig nincsenek eszközei. (Vagyis egy külső gazdasági sokkra nem tud a blokk egy egészként reagálni).

 hirdetes_810x300  

 

A másik, hogy az esetleges válságok kezelésére rugalmas munka és árupiacra van szükség, ami az euróval ne lenne szavatolva, a harmadik pedig, hogy a gazdasági hullámvölgyek kezelésére „megfelelő pénzügyi mozgástérre” van szükség.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!