Nyitókép: Shutterstock

 

Regionális szempontból jelentős eltérések vannak a szlovákiai polgárok megtakarításai között. Míg a pozsonyiaknak átlagosan 3 000 euró van a takarékszámlájukon, addig a kassaiaknak a felével kevesebb.

 

Mindez az egyes régiók gazdasági helyzetével áll összefüggésben. A magas munkanélküliség és az alacsony fizetések az ország keleti részén nem teszik lehetővé az embereknek azt, hogy kellő mértékben felkészüljenek a váratlan anyagi kiadásokra.

 

 hirdetes_810x300  

„A felmérésből kiderült, regionális különbségek még mindig léteznek. A legkevesebbet Besztercebányán tudnak megspórolni az emberek, itt a havi megtakarítás 163 euró körül mozog. Ezzel ellentétben Pozsonyban ez az összeg 319 euró

 

– mondta Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

A legtöbb pénzt a kötelezettségekkel nem rendelkező emberek tudják félretenni. Az egyedülálló személyeknek átlagosan 1 600 euró van a takarékszámlájukon, havonta pedig mintegy 200 euró megspórolására képesek. Ezzel ellentétben a legkevesebbet az özvegyek tudják megspórolni. Ők havonta mintegy 100 eurót tudnak félretenni, a takarékszámlájukon pedig átlagosan 1 300 euró van. A másik legjobban spórolni tudó kategóriába a nős férfiak és a férjes asszonyok tartoznak – nekik átlagosan 2 000 eurónyi megtakarításuk van.

 

Szlovákia lakossága leggyakrabban azért tesz félre, hogy a váratlan kiadások esetén legyen mihez nyúlnia. Emellett az emberek gyakran spórolnak kisebb vagy nagyobb ház-, illetve lakásfelújításra, vagy valamilyen nagyobb bevásárlásra.

 

 „A felmérésünkből kiderült, hogy a megkérdezett szlovákiai polgárok több mint a fele a nyugdíjas éveire spórol. A válaszadók harmada a téli és a nyári kirándulásokra tesz félre, míg a kétharmaduk konkrét cél nélkül takarékoskodik“

 

– kommentálta az elemző.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!