Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A vártnál jóval erősebben fékeződött le a szlovákiai gazdaság a Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint. Közben vészjósló jelek érkeztek Németországból is, ahol technikai recesszió jeleit mutatja a gazdaság, a legfrissebb felmérések szerint pedig az USA-ban a szakértők 40 százaléka számít recesszióra a következő két éven belül.

 

Két éve hallhatjuk a vállalatoktól, elemzőktől és agytrösztöktől, hogy újabb gazdasági lassulás elé nézünk, Szlovákia pedig nincs felkészülve. Csökken a versenyképesség, nőnek a vállalatokat terhelő anyagi és bürokratikus terhek, a járulékterhek, paradox módon kevés a munkerő, miközben több keleti járásban is kétszámjegyű az állástalanok aránya. A Statisztikai Hivatal által nemrég közzétett adatok pedig 2013 óta a legrosszabbak.

 

Katarína Muchová, a Szlovák Takarékpénztár elemzője a HNonline.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy a szlovák gazdaság vártnál nagyobb mértékű megtorpanása mögött a nemzetközi gazdaságban tapasztalható bizonytalanságok állnak.

 hirdetes_810x300  

 

Megérkezett az ígért vihar: Az ipari külkereskedelem után visszaestek az átlagbérek is

 

Paradox helyzet

 

A második negyedévben a szlovákiai gazdaság növekedési üteme 1,9 százalékra csökkent az első negyedéves 3,7 százalékról. Az elemző szerint az exportot ugyan erősítette a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének beindulása, ám az autógyár megépülésével egy jelentős tétel most hiányzott a beruházási oldalon az előző évhez képest. Az 1,9 százalékos növekedés főleg azért volt meglepően alacsony, mert a lakosság rendelkezésre álló jövedelme és a foglalkoztatottság összességében növekedett.

 

Elmondta, hogy a (szezonális nyári leállások nélküli) szeptemberi számok mutatják meg igazán, hogy milyen kilátásokra számíthat Szlovákia. Különösen Németország lesz kérdéses, amely Szlovákia legfontosabb kereskedelmi partnere, őrá épül az autó- és gépipar, és így a foglalkoztatás nagy része is.

 

Kiemelte, hogy a foglalkoztatottság tartós fenntartásához az államnak „megfelelő és hatékony” fiskális politikát kell folytatnia, például a kutatás-fejlesztés támogatásával. Megjegyezzük, az IMF legutóbbi elemzése szerint Szlovákiában a kutatás-fejlesztésre fordított összegek nagy része nem hatékonyan kerül felhasználásra, túl sok projekt végződik azzal, hogy nem lehet megoldani a kitűzött célt, és túl kevés az olyan fejlesztés, amely tényleges piaci hozadékot jelent a gazdaság számára.

 

Hét éve nem látott mélyponton van a szlovák külkereskedelem többlete

 

Németországban hivatalosan még nincs krízis – egyébként van

 

Németországban már hetek óta zajlik a vita, hogy állami beavatkozással kell-e serkenteni a német gazdaságot. Az ország gyakorlatilag recesszióban van – két egymást követő negyedév is mínusszal zárult. Németországban az ipari termelés júniusban 2012 óta nem látott mértékben esett vissza.

 

Az elbocsátási hullám már ténylegesen elérte a német nagyvállalatokat. A BASF háromezer embert bocsát el, a Thyssenkrup négyezret, a Ford ötezret, a Bayer négy és félezret. Ennek eredményeként, bár a német foglalkoztatottság is növekszik, a bővülés nagysága egyre kisebb. Ráadásul, egyre több munkáltató vezet be munkahét-rövidítést, elsősorban az ipari ágazatokban.

 

A német vállalatok azonban – egyszerűen szólva – „könnyen vannak” a rövidített hetekkel. Ronald Ižip gazdasági elemző a Trend hetilap internetes kiadásában felhívta a figyelmet, hogy a német cégek kompenzációt kapnak az államtól a munkásokra, ha a gazdasági lassulás miatt rövidített munkahetet kénytelenek bevezetni.

 

Mindemellett, a német költségvetés évek óta többletet termel, amelyet most felhasználhatnak a gazdaság motorjának felpörgetésére.

 

A német viharfelhők közeledtét az is jelzi, hogy meredeken emelkedni kezdett a munkanélküli segélyt igénylők száma.

 

Angela Merkel német kancellár egyelőre nem tartja indokoltnak, de Olaf Scholz német pénzügyminiszter már számol vele, hogy a költségvetésből 50 milliárd eurót (a szlovák GDP több mint felét) elkülönítsenek az esetleg recesszió idejére.

 

Autóeladások európai TOP 20-as listája: a gyártók háromnegyede komoly bajban van

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!