Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A társadalmi partnerek csoportja (szakszervezetek és a minisztérium valamint a munkáltatók) között nem sikerült megállapodást elérni a jövő évi minimálbéremelést illetően. A Smer vezette munkaügyi minisztérium a Gazdasági és Szociális Tanácsban 580 eurós bruttó minimálbért javasolt a feleknek, akik egyelőre még vetették el az ötletet, de az álláspontok elég távol állnak egymástól.

 

A szakszervezetek továbbra is kitartanak eredeti követelésük mellett. A Szakszervezetek Konföderációja 635 eurós bruttó minimálbért kér a kormánytól. Szerintük a gazdaság lefékeződése ellenére is van még „hova növelni a béreket”. Nem zárták ki, hogy a szakszervezetek sztrájkkal próbálnak érvényt szerezni akaratuknak, ha a tárgyalásokon nem sikerül közelíteni az álláspontokat.

 

A szakszervezetek támogatják azonban a Robert Fico által bezengett, mindenkori átlagbérhez 60 százalékban rögzített minimálbér javaslatát is.

 hirdetes_300x300  

 

A munkáltatók szerint a minimálbér emelése a jelen gazdasági helyzetben nem jó döntés. Megjegyezzük, hogy korábban is úgy nyilatkoztak, nem a minimálbér emelésével van a probléma, hanem hogy azzal nő az állam felé fizetendő adó- és járulékterhek nagysága is.

 

Az ő állításuk szerint a minimálbér beígért „rekordszintű” növelése a jelen helyzetben a munkahelyek 5-12 százalékát sodorhatja veszélybe. Sőt, a Munkáltatók Országos Uniója szerint a minimálbéremelés 400 ezer állami alkalmazottat is érint, emiatt aggódva figyelik, hogy vajon milyen adók kivetésével akarja majd a kormány a minimálbéremelés költségeit előteremteni.

 

Mindettől függetlenül Ján Richter emlékeztette a nyilvánosságot, hogy a kormány a munkáltatók és a szakszervezetek jóváhagyása nélkül is előrukkolhat saját javaslattal.

 

Szlovákiában a minimálbér csak az elmúlt öt évben 42 százalékkal emelkedett, miközben az átalgbér csak fele ennyivel, a létminimum pedig csak töredékével.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!