Nyitókép forrása: europe.autonews.com

 

A szlovák gazdaság a német autógyártásra épülő ellátási láncok és az euró rabjaként aligha képes a német gazdasági recesszió begyűrűző hatásait kiküszöbölni. A közép-európai országok közül Szlovákia esetében a legnagyobb a függés a német gépipari kereslettől, ráadásul a közös valuta miatt nem használhatja pénzneme leértékelését az export ösztönzésére – miközben a gépipari export adja a GDP 25 százalékát.

 

Ez az ördögi kör csak fokozódni fog, ahogy egyre rosszabb hírek érkeznek a világ több pontjáról. Németország technikai recesszióba süllyed, ugyanis már két egymást követő negyedévben negatív volt a GDP növekedése. De míg a német kormány felhalmozta a költségvetési többletet, a szlovák kormányt alkotó pártok elpártoló szavazóik visszaszerzésére használták azt fel.

 

Kínában, amely a világ legfontosabb autópiaca, kisebb autóhasználati forradalom megy végbe. A Denník N blogjában Martin Šanta, a Szlovák Nemzeti Bank elnökének tanácsadója arra hívta fel a figyelmet, hogy

 hirdetes_300x300  

 

Kína a legnagyobb piaca az úgynevezett hail-riding, vagyis az egyéni „autómegosztó” szolgáltatásoknak, amit ma félmilliárd ember (mint az EU teljes népessége) használ ki a távol-keleti országban. És bár a hail-raiding nem váltja ki az autóvásárlást, a használói elhalaszthatják tervezett autóvásárlásaikat, vagy egyáltalán nem érzik majd szükségét, hogy saját autót tartsanak fenn.

 

Az IMF felmérte Szlovákiát: az összeszerelő-műhelyekre épülő olcsó munkaerő már nem versenyelőny

 

Kiszolgáltatott helyzetben

 

A legsérülékenyebb helyzetben a V4 körében Szlovákia van, és ezt a legutóbbi statisztikai adatok is alátámasztják. Az egy dolog, ha a GDP növekedése elmarad a várttól, ám jóval ijesztőbb a gazdasági elemzők számára, hogy a szlovák autóipari termelés júniusban 7,6 százalékkal esett vissza a másfél évvel korábbi szinthez képest – miközben már a Jaguar Land Rover is elindította az üzemét.

 

Közép-Európa ma az egész EU gazdasági motorja. Románia és a V4 együttes növekedése 4 százalék volt a második negyedévben, míg a „mag-Európáé”, mindössze 1,1 százalékos, erősen recesszív hangulattal a németek miatt.

 

Gyűlnek a sötét fellegek a szlovák autóipar felett.  Mennyire kérdéses a pozsonyi Volkswagen jövője?

 

Lengyel és magyar előrelátás és siker

 

Lengyelország és Magyarország helyzete Szlovákiáénál jóval kedvezőbb. Egyrészt saját valutával rendelkeznek, így exportorientált gazdaságuk számára ott van a valutaleértékelés lehetősége, ha beütne a krach.

 

A lengyel GDP növekedése is elmaradt a várttól, de nem annyira, mint Szlovákia esetében, ráadásul a lengyel GDP 61 százalékát a belső fogyasztás adja (38 milliós piacról van szó), ami felülmúlja az uniós átlagot. Ezzel Varsó koránt sincs annyira kiszolgáltatott helyzetben Németország felé, bár Berlin a legnagyobb kereskedelmi partnere. A lengyel kormány pedig jelentős összegeket fordít az állami költségvetésből beruházásra.

 

Magyarország még a kritikusabb hangvételű statisztikák szerint is az ötödik leggyorsabban bővülő gazdasággal rendelkezik. Szintén erősen kiszolgáltatott az exportnak, amelyben Németország a legnagyobb partnere, de a magyar foglalkoztatás ténylegesen rekordmagas, és újabban nem csak összeszerelő-üzemek települnek az országba, hanem magasabb hozzáadott-értéket képviselő innovatív központok is. Épp ez utóbbi Szlovákia legnagyobb gyengéje.

 

Itt a kormány csodaszere gazdasági válság ellen: átfizetnék a bérek egy részét az autógyártóknak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.