Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A CNBC elemzői szerint az USA-nak sokkal jobban fájna egy EU-val folytatott kereskedelmi háború,  mint a mostani, Kínával zajlóerőpróba. Bár a kínai-amerikai vámháború jóval nagyobb figyelmet kap, nem szabad elfelejteni, hogy az USA 2,8 milliárd árucsomagjára az EU még tavaly 25 százalék importvámot vetett ki, válaszul arra, hogy az USA vámot vezetett be az európai acélra és alumíniumra.

 

Az adatok szerint, ha Trump „ujjat húzna” az EU-val, akkor sokkal markánsabb gazdasági veszteséget szenvedne. Az USA Kínából 560 milliárd dollárnyi terméket importált 2018-ban, míg az EU-ból 690 milliárd dollárnyit. De miközben az USA csak 180 milliárd dolárnyi árut ad el Kínában, az EU-ba több mint 570 milliárd dollár értékben exportál.

 

Erik Jones, aki a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi politika-gazdaságtan professzora, kifejtette, hogy egy esetleges USA-EU kereskedelmi háború hatalmas csapást jelentene a multinacionális cégekre nézve. Lényegében árakat kellene emelniük legfontosabb fizetőképes piacaikon, amivel csökkenne a nyereségességük.

 hirdetes_810x300  

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!