Nyitókép: otpbanka.hr

 

Eladósorba került a magyarországi OTP Bank szlovákiai leányvállalata. Megvételét a ČSOB, a Tatra banka és a Penta befektetőcsoport is fontolgathatja. A hírről a szlovák Trend napilap internetes oldalán számoltak be nevét titkolni kívánó forrásra hivatkozva.

 

A hírt egyik fent említett vállalat sem erősítette meg, azonban nem is tagadták, hogy megkezdték volna az egyeztetéseket. A Trend (mely egyébként szintén a Penta befektetőcsoport tulajdonában van – a szerk. mejg.) információi szerint az OTP már fogadja az egyes érdeklődők egyelőre még nem kötelező érvényű ajánlatait a megvételről, mely már a körülbelüli vételárat is tartalmazza.

 

A ČSOB szóvivője, Anna Jamborová annyit erősített meg, hogy a bank tulajdonosa, a KBC Group belga csoport folyamatosan kész a terjeszkedésre, ezáltal érdeklődik minden lehetőség iránt. Konkrétan az OTP-ről azonban nem akartak nyilatkozni.

 hirdetes_400x285  

 

Átrendeződő piaci viszonyok?

 

Az OTP-nek Szlovákiában körülbelül 2 százalékos a piaci részesedése, amivel a 9. helyen áll a hazai bankok sorában. A ČSOB 10,6 százalékos piaci részesedéssel a negyedik, a Tatra banka 16,2 százalékkal a harmadik. Ez utóbbi, amennyiben sikerülne felvásárolnia az OTP-t, már egészen közel kerülhetne a második helyen álló VÚB-hoz (20 százalék).

 

A szlovákiai piacot jelenleg a maga 22 százalékos részesedésével a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) vezeti.

 

A Penta befektetőcsoport számára sem érdektelen az OTP. 2011-ben a Privatbankához megvásárolta a Dexiát, melyet aztán Prima bankának keresztelt át. 2015-ben bekebelezte az orosz Sberbankot, mely az orosz-ukrán konfliktus okán életbe lépő szankciók miatt döntött a távozás mellett.

 

Akkor a Sberbank iránt érdeklődött a KBC-csoport is, mely végül alulmaradt a „harcban” a Pentával szemben.

 

Az OTP 2002-ben vetette meg a lábát Szlovákiában a Beruházási és fejlesztési bank (Investičná a rozvojová banka) átvételével. 2008-ban egyszer már eladásra kínálták, azonban néhány hónap után a tulajdonosok leállították az eladási folyamatot a pénzügyi válság miatt, mely lenyomta a pénzintézet árát.

 

Az OTP piaci részesedése az utóbbi időben csökkenő tendenciát mutat nem csak az egyre kiélezettebb verseny, hanem saját eszközei csökkenése miatt is – tavaly 46 millió euróval 1,412 milliárd euróra csökkent, ami 3 százalékos évközi csökkenést jelent. Ennél látványosabb zuhanást már csak az UniCredit (közel 5 %) és az Oberbank (több mint 4 %) produkált.

 

További érv az eladás mellett, hogy az OTP a legveszteségesebb bank a szlovák piacon. Az elmúlt 5 évben csak 2015-ben nem volt veszteséges. És bár sokan próbálják elbagatellizálni a helyzetet, óhatatlanul közeledünk egy újabb gazdasági krízis felé, aminek következtében hirtelen csökken majd le a cégek értéke, így ha valaki fontolgatja az eladást, úgy még most van értelme belevágnia.

 

Csepp a tengerben

 

Az OTP-nek Szlovákiában 62 fiókja működik, ahol 660 főt foglalkoztatnak. A magyar vállalatnak globálisan 1500 fiókja van a Kelet-Európai régióban 36 ezer alkalmazottal. Magyarországon és Szlovákián kívül a bank hálózata kiterjed Bulgáriára, Romániára, Szerbiára, Horvátországra, Montenegróra, Albániára, Oroszországra, Moldáviára és Ukrajnára is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!