Nyitókép: mti/illusztráció

 

Az iskolák idén gyakrabban kerestek új alkalmazottakat tanári állás betöltésére az alap- és középiskolákban. Az ajánlatok többsége – 56 % Pozsony megyéből érkezett. Az Edujobs.sk elemzése szerint a növekvő kereslet ellenére a tanári állások iránti érdeklődés azonban csökken.

 

Január 1. és augusztus 25. között több mint 3400 munkaajánlatot tettek közzé az iskolák az Edujobs.sk portálon. Leginkább új pedagógusokat kerestek, a portál szerint minden évben növekvő érdeklődést tapasztalnak az oktatási intézmények részéről.

 

„Ha összehasonlítjuk az ajánlatok számát 2019 és 2016 azonos időszakában – január 1 és augusztus 25 között – akkor kiderül, hogy a kereslet 121 százalékkal nőtt”

 

 hirdetes_810x300  

jegyzi meg Nikola Richterová a profesia.sk-tól.

 

Az állásajánlatok elemzéséből kiderül, hogy az iskolák főleg matematika, fizika, informatika, valamint szlovák és angol nyelv oktatására kerestek tanárokat.

 

Az iskolák növekvő ajánlatai ellenére azonban a tanárok érdeklődése folyamatosan csökken. 2016-hoz képest körülbelül felével csökkent az oktatásügyi intézményekben való elhelyezkedés iránt érdeklődők száma.

 

Richterová szerint a tanári munka iránti érdeklődés csökkenését leginkább a fizetések nagysága okozza, ugyanis  más szakmákkal összehasonlítva kevesebbet fizetnek az iskolák a tanároknak.

 

„Pozsony megyében egy középiskolai pedagógus átlagos bruttó fizetése 989 euró. Ugyanebben a régióban egy főiskolai végzettségű munkás átlagosan 48 százalékkal jobban keres”

 

tette hozzá Richterová.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!