Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Mindenki a gazdasági lassulásra készül, ennek ellenére a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint rekordtempóban nőttek az átlagbérek a második negyedévben. Az előző év azonos időszakához képest 9,7 százalékkal emelkedett a nemzetgazdasági átlagbér, 1100 euró fölé növelve azt.

 

Az elemzők azért óvatosságra intenek az adatokkal kapcsolatban. A béremelkedés zöméért ugyanis nem a munkapiac, hanem az állami szférában dolgozók bérének növekedése felelős, ezért a szlovák gazdaság helyzetéről nem a valós képet mutatják az új adatok.

 

Például nem szabad elfelejteni, hogy a szabad munkahelyek száma 9 százalékkal csökkent, az építőiparban és a gépiparban jelentősen lassult a bérek emelkedése – pedig eddig ezek voltak a húzó ágazatok.

 hirdetes_300x300  

 

Elindult a Jaguar, nő a foglalkoztatás és a jövedelem. Akkor miért biceg a tátrai tigris?

 

2008 óta nem diktáltunk ilyen tempót

 

A veszélyesen aránytalanul ipari termelésre alapozó munkapiacon 2008 óta nem nőttek ilyen tempóban a bérek, amelyek akár jó hírként is szolgálhatnának, ha nem tapasztalnánk a gazdaság lassulását Szlovákiában. Ettől függetlenül van olyan ágazat, ahol az átlagbér 2000 eurónál is magasabb.

 

A legmagasabb ágazati átlagbér a pénzügyi és biztosítási szektorban van (2070 euró bruttóban), második helyen az információs és kommunikációs szolgáltatások szektora végzett (1921 euró), harmadik helyen pedig a közigazgatás, állami szféra és honvédelem szektora áll (1563 euró).

 

A legalacsonyabb nemzetgazdasági bruttó átlagbér továbbra is a vendéglátóiparban van (657 euró), a második leggyengébb fizetések az építőiparban vannak (740 euró), majd a szórakoztató és művészeti ágazat következik (865 euró).

 

Ellenben az oktatásügyben dolgozók bruttó átlagbérét is sikerült 1000 euró fölé emelni, egészen pontosan 1043 euróra.

 

A Trend hetilap internetes kiadásának infogramja:

 

 

A leggyorsabban az állami szférában dolgozók fizetése emelkedett a második negyedben. Több mint 20 százalékkal keresnek jobban átlagosan, mint egy évvel korábban. A második leggyorsabb bérnövekedést a vendéglátóipar produkálta (15,9 százalék). Az építőipar bértempója azonban jelentősen lelassult (3,5 százalék).

 

Egyébként az állami szféra béremelésén nincs nagyon mit csodálkozni. Ha 2012 első negyedévétől nézzük meg a növekedést, akkor 2019 második negyedére az állami bérek 61 százalékkal emelkedtek.

 

Pozsony vezet

 

A bérek nagyságának régiós leosztása továbbra is az ország északnyugati részének felülreprezentáltságát mutatja. A legmagasabb átlagbérek Pozsony megyében vannak (1368 euró), 1000 euró feletti az átlagkereset Nagyszombat, Trencsén és Kassa megyében is. Ugyanakkor Nyitra, Zsolna, Besztercebánya és Eperjes megyékben ezer euró alatt maradtak az átlagos keresetek.

 

Az elmúlt évben azonban a dél-keleti megyékben növekedtek leggyorsabban a bérek. Besztercebánya megyében 11,1 százalékkal, Kassa megyében 11 százalékkal, de Eperjes megyében is tekintélyes volt a tempó (9,5 százalék). Ha megnézzük a térképet, azt látjuk, hogy a magasabb munkanélküliséggel rendelkező, és nagy beruházásokból kihagyott régiókban lenne potenciál a bérek emelkedésére, de ez annyira későn jön, hogy nem tudni, meddig tart ki a trend.

 

A fejlettebb nyugat-szlovákiai régiók sem maradtak le érdemben a bérnövekedés kapcsán, 8 százalékos növekedést produkáltak.

 

A Trend hetilap internetes kiadásának infogramja:

 

 

Arról már több elemzés is született, hogy a szlovák gazdaság a bérek növekedését illetően eléri teljesítőképessége határát. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy nem születnek új munkahelyek, mert túl drágává válik a munkaerő ahhoz, hogy a jelenlegi „összeszerelő-műhely”-szerű ipari üzemekre lehessen építeni a gazdaság további növekedését.

 

Helyette a magasabb hozzáadott értéket képviselő, innovációs, kutatás-fejlesztési ágazatoknak kellene megerősödniük, ám, mint fentebb láthattuk, már a bérek is azt mutatják, hogy az oktatás és a K+F ágazata elhanyagolt helyzetben van – kevesebbet keresnek, mint az állami szféra alkalmazottai.

 

Romlik a fogyasztói hangulat: csökkent a szlovákiai polgárok vásárlókedve

 

Aggasztó hír Szlovákiának: a német autógyártók buknak a legtöbbet az amerikai-kínai kereskedelmi háborún

 

Gazdasági dominó: először Németország, aztán mi?

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!