Nyitókép forrása: minap.hu

 

Ami a szlovák minisztereknek évtizedek óta nem sikerül, azt Orbán Viktor Magyarországa két éven belül teljesíti: autópályával kötik össze Pozsonyt és Kassát. Ettől hangos a szlovák sajtó a munkahét utolsó napján. Nem csoda, hiszen a sokadik határidőkitolás után Szlovákiában a projekt leghamarabb 2026-ra készülhet el (nagy kérdőjelekkel), míg Magyarország félmilliárd eurós uniós forrásból kötheti össze Miskolcot Kassával.

 

Alexander Rezeš, Vladimír Mečiar kormányának közlekedési minisztere 2005-re ígérte Szlovákia két legnagyobb városának autópályával való összekötését. Nem sikerült neki. Később jött Pavol Prokopovič (SDKÚ), aki 2010-es határidővel kampányolt. Ľubomír Vážny a Smer-SNS-HZDS minisztere 2013-ra ígérte a projekt befejezését. Azokban az időkben maga Robert Fico is azt ígérte, hogy 2010-re elkészül az autópálya, természetesen arra a kérdésre már akkor sem volt hajlandó válaszolni, hogy ha a terv nem sikerül, akkor politikai felelősséget vállal-e.

 

Az egyszínű Fico kormány minisztere Ján Počiatek 2018-ra ígérte a teljes szakasz megépülését, természetesen ez sem valósult meg. Ma Érsek Árpád a közlekedési miniszter, a határidő pedig 2026, de a szakértők szerint a projektekkel már most akkora késésben vannak az illetékesek, hogy ez az időpont sem lesz tartható.

 hirdetes_300x300  

 

Szlovák autópálya-ementáli

 

A Trend gazdasági hetilap megfogalmazásában, a két szlovák nagyváros közti autópálya lefedettsége olyan lyukas, mint egy ementáli. Létezik egy északi vonal, amely Zsolnán, Poprádon keresztül érné el a keleti régiókat, csakhogy az egyébként befejezett zsolnai elkerülő még nem használható, mert Litvailló mellett hiányzik egy kereszteződés, amely a közutak autópályára csatlakozását oldaná meg.

 

A felsővisnyói alagút megépítése is elakadt, gyakorlatilag teljesen új közbeszerzést írnak ki a projektre. Sztrecsénynél a legendásan problematikus I/18-as útszakasza elviselhetetlenül túlterhelt. A Nagyturány és Hubová közti szakasz legkésőbb 2026-ra készülhet el, de csak ha 2021-ben sikerül elkezdeni az építkezéseket. És ez csak Zsolna környéke, ahova a szlovák kormányzatok nem sajnálják a pénzt.

 

Közép-Szlovákiában az R2-es gyorsforgalmi út jelenthetne megoldást, de annak is vannak bizonytalan jövőjű hiányzó szakaszai Kassa előtt, és ott van Szoroskő kulcsfontosságú szakasza, amely 2025-ben készülhet el leghamarabb. A dolog szépsége, hogy dél-szlovákiai vonal nincs is tervben, de a dolgok jelenlegi állása szerint Pozsony-Kassa déli autópályájára már nem is lesz szükség.

 

A bezzegország nem bezzeg többé

 

Magyarország 500 millió eurót kapott uniós forrásokból Miskolc és a határátkelőnek számító Tornyosnémeti közti 60 kilométeres szakasz megépítésére, amit automatikusan rákötnek a Migléctől Kassáig tartó gyorsforgalmi útra. A szakasz befejezésének várható időpontja 2021. Ezzel együtt már a jövő év folyamán, várhatón már tavaszra befejezik a kétsávos szakaszt is a nyugati végeken, Rajkánál. Az összekötés tehát teljes és hiánytalan lesz.

 

Mégpedig belátható időn belül. Kiemelhetjük azt is, hogy a magyar kormány működése és hozzáállása teljesen más, mint a szlováké. A szlovák döntéshozók legfeljebb az építkezés megkezdésénél tudják ünnepélyesen megkocogtatni az alapköveket, az elindított építkezések átadására már jó ideje nem kerülhetett sor a rengeteg késés és/vagy botrány miatt. Magyarországon azonban rohamtempóban épül az infrastruktúra. A szlovák sajtó legfeljebb a folyamatban lévő építkezésekről készült látványvideókkal tudja csillapítani az elégedetlenkedők hangját.

 

A sofőröknek a magyar projekt megvalósulása elsősorban időmegtakarítást jelent. Jelenleg Szlovákia határain belül a Pozsony és Kassa közti utazás autóval nagyjából 5 órába telik, az építkezések befejezésével a magyar autópályákon négy és fél óra alatt eljuthatnak majd a szlovák fővárosból Kassára. Ráadásul a szakértők szerint Pozsonyból Kassára már ma biztonságosabban lehet eljutni a magyar oldalon, mint a szlovákon.

 

Üröm az örömben, hogy aki a magyar vonalat választja, annak kétfajta autópályamatricát kell majd vásárolnia. Az éves jegyek együttesen mintegy 179 eurós költséget jelentenek. A kilométerben hosszabb magyar kerülő a szlovák sajtó közlése szerint nagyjából 40 eurónyi üzemanyagot emészt majd fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.