Nyitókép forrása: bbc.com

 

A Ryanair fapados légitársaság vezérigazgatója, Michael O’Leary a következő öt évben százmilliós jutalékot vághat zsebre. Ehhez nem kell mást tennie, mint megdupláznia a társaság nyereségét vagy a részvények árfolyamát. Nem sokkal ezután O’Leary bejelentette hogy 500 felesleges pilóta dolgozik a vállalatnál, és leépítések jönnek.

 

Egyelőre 500-700 alkalmazottjától válik meg az Európa-szerte 17 ezer embernek munkát adó Ryanair. Néhány alkalmazottnak fizetetlen 12 hónapos szabadságot ajánlottak fel, a cég kirúgásokat tervez.

 

A légitársaság egy ideje már pénzügyi gondokkal küzd. A részvényeik árfolyama két éve csökken, részben azért, mert nem tudnak megállapodásra jutni a szakszervezetekkel, részben azért, mert késnek a Boeingtől megrendelt 737 MAX gépek leszállítása – ez a típus jelenleg sehol nem szálhat fel, mióta márciusban bizonyítottan végzetes gyártási hibákra derült fény a MAX szériánál (ez több száz emberéletbe került).

 hirdetes_810x300  

 

Frissítve: 20:48 – A BBC közlése szerint a Ryanair részvényesei nem szavazták meg a százmillió eurós jutaléko O’Leary számára. Az eredeti javaslat hiába próbálta meggyőzni arról a részvényeseket, hogy az igazgató százmilliós fizetése még el is marad a többi európai légitársaság vezetőjének javadalmazásától, megtorpedózták a dolgot.

 

Helyette  a fizetését és az éves bónuszát 500 ezer euróban állapították meg, de ezt megfejelték 10 millió eurónyi részvényopcióval. Magyarul: csak akkor jut hozzá a tízmilliós paketthez, ha a részvényárfolyamot O’Learynek sikerül a jelenlegi 9,84 euróról 11,12 euróra emelni. Nem lesz könnyű.A Ryanair nyeresége a 2017-es 1,6 milliárdról tavaly 948 millióra zsugorodott.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!