Nyitókép forrása: yahoo.com

 

Az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve (FED) harmadik napja avatkozott be a pénzügyi piacon olyan mértékben, amelyre utoljára tíz évvel ezelőtt, a legutóbbi nagy gazdasági válság idején volt példa.

 

Több mint 75 milliárd dollárt pumpált bele a bankrendszerbe, miközben a bankok 84 milliárd dollárnyi „rövidlejáratú hitelt” (kvázi mentőövet) kértek. Azt, hogy miért tűnt el ekkora összeg a süllyesztőben, azt nem lehet tudni. Egyesek Szaúd-Arábia olajtermelésének átmeneti kiesésével magyarázzák a dolgot, mások a kereskedelmi bankok vészesen fogyó pénztartalékaira mutatnak rá.

 

Az amerikai pénzügyi rendszerben a kereskedelmi bankok naponta adnak egymásnak kölcsönt, többnyire az állami illetékek kifizetésére, de más célokból is. A rendszer előnye, hogy a jó időszakot maga mögött tudó pénzintézetek kisegíthetik a kevésbé szerencséseket. Hátránya, hogy ellenőrizhetetlen láncolatok alakulhatnak ki, és egy idő után lehetetlen követni, melyik bank valójában milyen pénzügyi kondícióban van.

  hirdetes_300x300   

 

A bankok közti kölcsönök kamatlábát a FED határozza meg, de a bonyolult rendszer következménye, hogy ez a kamatláb befolyásolja például az amerikai államkötvények vagy épp a jelzálogkölcsönök és hitelkártyák kamatait is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!