Nyitókép forrása: energie-portal.sk

 

A Prágai Árutőzsdén tapasztalt áram-áremelkedés miatt a szlovákiai lakossági villany ára is nőhet a következő év elején. Idén januárban egyszer már átéltünk egy drágulást, néhány hónap múlva kevésbé húsba vágó növekedés várható. Kérdés, hogy mit lép az Árszabályozási Hivatal.

 

2019 januárjában több mint 5 százalékkal engedték emelkedni a lakossági villanyáram árát. Jövő év elején – épp mikor elkezdődik a választási kampány hosszú hajrája – szerényebb drágulásra kell számítani. A becslések szerint nagyjából az idei felével nőnek majd árak.

 

A SME napilap internetes kiadásának összefoglalója szerint ez a gyakorlatban a családi házban élőknek 65 euró pluszköltséget jelent évente, ha fűtésre is áramot használnak, akkor évi 170 euró pluszkiadással kell számolniuk. A végső ár a fogyasztástól függ majd. És persze a politikai akarattól.

 hirdetes_300x300  

 

Az áram árának emelkedését az Árszabályozási Hivatal hagyja jóvá, amelynek élén a számtalan pozícióban megforduló smeres funkcionárius, Ľubomír Jahnátek áll, aki idén év elején még nem avatkozott be, a választások közeledtével azonban nagy esélye van, hogy politikai pontok gyűjtése miatt a kisebb mértékű drágulást már megakadályozza – mégiscsak a Smer emberéről van szó. A Smer előéletét ismerve valószínűleg az fog majd dönteni ebben a kérdésben, hogy mennyire tudják hitelesen tálalni a drágulás megakadályozását, ha korábban a nagyobb áremelkedésnek ellenben szabad utat engedtek.

 

A piaci ár csak a lakossági ár harmada

 

Szlovákiában a lakossági áram ára a piaci árból, és különböző illetékekből tevődik össze. A piaci ár csak harminc százalékban határozza meg a számlánkon lévő összeget. Erre tevődnek rá a különböző szabályozási illetékek.

 

Ezek között szerepel például a szénerőművekből származó áram állami támogatása, ami Robert Fico kedvelt marketingfogása volt az elmúlt években. A háztartások évente összesen 116 millió euróval (megawattóránként 5 euróval) támogatják az egyébként teljesen veszteséges Felső-Nyitra vidékén lévő bányákat és erőműveket. Az ágazat adófizetők terhére történő támogatása jelen állás szerint leghamarabb 2023-ban zárul le.

 

Az illetékek között ezen kívül szerepel még a zöld energia fejlesztésére szánt rész, illetve a Nemzeti Nukleáris Alapba elvezetett összeg. Ez utóbbinál érdemes kiemelni az évről évre egyre csak dráguló, biztonságilag kifogásolt, eddig több mint 5 milliárd eurót felemésztő mohi atomerőmű-bővítést.

 

A piacokon a villanyáram ára elsősorban az ugrásszerűen emelkedő kibocsátási kvóták árai miatt emelkedett. A kvóták az elmúlt három évben 5-6 euróról 30 euró magasságába drágultak (tonnánként). Szlovákiában ráadásul a vállalatok számára előírt árak enélkül is rendkívül magasak.

 

Épp az európai viszonylatban drága szlovákiai vállalati villanyáram ára volt az egyik indoka a Kassai Vasmű vezetésének, mikor bejelentette, hogy tömeges elbocsátásokat tervez. A kohászat ugyanis az egyik legnagyobb áramigényű ipari vállalat.

 

Mindenesetre, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az áramfogyasztás mértéke a vállalatok esetében csökkent – mivel lefékeződött a gazdaság, kevesebb energiát használ az ipar. Ez akár ellensúlyozhatja is a drágulás mértékét valamelyest.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!