Nyitókép forrása: pixabay.com

 

Az állam újabb támogatási programot hirdet teljesen elektromos és hibrid autó vásárlása esetében. A tisztán elektromos meghajtású autóknál 8000, a hibrid gépkocsiknál 5000 eurós egyszeri támogatásban részesülhetnek az önkormányzatok. Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter elmondása szerint a támogatási programot december elején hirdetik meg.

 

Az elektromos autók vásárlásának felfuttatása az autóiparra épülő szlovákiai gazdaság egyik fontos eleme lehet. Mikor néhány hónapja a Volkswagen Group vezetősége összeállította az elektromos autókat gyártó üzemek listáját, és hiányzott róla pozsonyi VW üzeme, Peter Pellegrini (Smer) kormányfő azonnal Németországba utazott, hogy magyarázatot kérjen.

 

Az elektromos autózás mellett kötelezte el magát a Volkswagen mellett több autógyár is. A VW a következő egy évtizedben 22 millió gépkocsit és több tucat elektromos modellt akar a piacra dobni. A hivatalos állásfoglalás szerint a károsanyag-kibocsátás csökkentése a cél, ám nem szabad elsiklani afelett, hogy egy elektromos autóban harmadával kevesebb az alkatrész, mint egy belsőégésű motorral hajtott gépkocsiban – ennélfogva kevesebb munkás kell az összeszerelésükhöz, a gyártás pedig könnyebben robotizálható.

 hirdetes_810x300  

 

Mindazonáltal egy elektromos autó fenntartása jóval olcsóbb, és járásokon, de leginkább városon belüli használata rendkívül sok megtakarítást jelenthet a települések számára. Száz kilométernyi út megtétele kevesebb mint két euróba kerül, nincs olajcsere, a kevesebb alkatrész kevesebb meghibásodási lehetőséget jelent. Több településen vásároltak már elektromos autókat, többnyire a városi rendőrség részére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!