Nyitókép forrása: pravda.sk

 

A munkanélküliség egyelőre ugyan még tartja magát a történelmi minimum környékén, 5 százalék alatt, azonban hamarosan fordul a kocka – írja a Hospodárske Noviny gazdasági lap internetes kiadása.

 

A lap kikérte ugyanis a munkaügyi hivataloktól az előre bejelentett tömeges elbocsátások számát, és kiderült, hogy 2015 óta nem látott mértékű munkahely-megszűnések várhatók.

 

Tavaly az első nyolc hónapban 21 tömeges elbocsátás történt Szlovákiában, idén (augusztusig) azonban már 32.

 hirdetes_300x300  

 

Ugyanez a helyzet a „veszélyeztetett munkahelyek” számát illetően is. Tavaly nem egész 1700 ilyen állás volt, idén 2800-nál is több.

 

A vészjósló jelek ellenére a munkapiac továbbra is túlhevült, több mint 90 ezer álláshely betöltetlen, ám ez rendkívüli regionális szakadékokban nyilvánul meg, amelyeket tovább súlyosbítanak a régiós bérek közti hatalmas különbségek. A szakértők zöme igyekszik óvatosan fogalmazni, elkerülve a recesszió emlegetését. Ennek azonban egyszerű oka van: az sem vezetne sehová, ha a recessziótól való félelem miatt a befektetők menekülni kezdenének, és a válság amolyan önbeteljesítő jóslatként alakulna ki.

 

A nagy kép

 

Tény azonban, hogy a szlovák gazdaság, amely nagyban függ a német gyárak keresletétől, már lassulni kezdett. Ez a munkahelyek tekintetében azt jelenti, hogy a következő hónapokban egyre kevesebb és kevesebb új álláshely alakul ki. Csökken a munkaerőínség nyugaton, de nem csökken tovább az állástalanság keleten.

 

Jelenleg a szlovák gazdaság növekedését alig több mint 2 százalékra jósolják, ami nagyjából fele annak, mint amit egy évvel ezelőtt vártak el tőle. Az elmúlt évek lakossági hitelfelvételei ugyan jelentős belső fogyasztást generáltak, de súlyosbították a lakosság kiszolgáltatottságát a külső sokkokkal szemben, mint amilyen a munkahely elvesztése. A német ipari termelés csökkenése kevesebb megrendelést jelent a szlovákiai gépipar számára, ami egyszerre csökkenti az exportot és a vállalati megrendelések volumenét, így egyre több álláshely kerül veszélybe, a cégek óvakodnak új munkaerőket felvenni, az emberek elkezdenek kevesebbet költeni, ami csökkenti a fogyasztást – és kialakul a negatív gazdasági spirál.

 

Az IMF Szlovákia-jelentése az ország gyengeségei között sorolja fel, hogy a gazdaság az összeszerelő-műhelyekre emlékeztető üzemekre épül, ahol alacsony a hozzáadott érték. Ehhez azonban a szlovák bérek már túl magasak. Szlovákiának így át kellene térnie a nagyobb hozzáadott értéket képviselő K+F és innovatív ágazatokra (tervezés, fejlesztés, marketing, stb). Ráadásul a szlovákiai munkahelyeket fenyegeti leginkább a gyártás robotizációja és automatizációja.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!