Domonkos, Dominika
  • HUF: 344.54
  • USD: 1.18
  • 19 °C
  • 27 °C
Gazdaság

Dinoszaurusz a digitális korban: így ment tönkre a Thomas Cook

Hatszázezren rekedtek külföldön. Nem csak a britek faragnak rá a gazdasági utóhatásra

Nyitókép forrása: TheSun.co.uk

 

Miután a világ egyik legrégibb utazási irodája, az 1841-ben alapított Thomas Cook utazási iroda csődvédelmet kért, munkahely megszűnésekről és az idegenforgalom átalakulásáról szólnak a hírek. Valójában azonban sokkal inkább arról van szó, hogy a „régi” módszer szerint működő dinoszauruszt utolérte a végzete.

 

Hirdetés(x)

A pénteki brit közlések szerint a Thomas Cook több mint 150 ezer a csőd miatt külföldön rekedt brit utasából 61 ezren már hazatérhettek. A vállalat külföldi érdekeltségeit is összeírva a hoppon maradt utasok száma közel 600 ezerre tehető, az ő „kimentésük” is folyamatban van.

 

A brit polgári légügyi hatóság (CAA) által szervezett „hazaszállítási művelet” azonban irdatlan összegbe fog kerülni, becslések szerint 100 millió font (112 millió euró) költséggel kell számolniuk a döntéshozóknak. A charterjáratok tucatjait mozgató művelet várhatóan október hatodikáig tart.

 

De még ez az irdatlan szám is eltörpül a Thomas Cook végzetét okozó gazdasági csőd adatai mellett. A cég március végén 1,5 milliárd font (1,69 milliárd euró) adózás előtti veszteséget jelentett. Az utazási iroda az elmúlt hetekben ugyan kiharcolt egy 900 millió fontos pénzügyi mentőcsomagot főrészvényesei bevonásával, de a bankok további 200 millió fontnyi tőkebevonást követeltek a cég tartozásainak átszervezéséért cserébe. Végül nem született megállapodás, a cégvezetés pedig kénytelen volt csődvédelmet kérni, a Thomas Cook és az azonos nevű légitársasága beszüntette működését.

 

Dinoszaurusz a digitális korban

 

A közel 180 éves múltra visszatekintő vállalat az elemzések szerint egyszerűen túlnőtte magát, és akkor akart terjeszkedni, mikor erre nem volt elegendő nagyságú piac. Egy 2007-es cégfúzió során hatalmas összegű adósságot olvasztott magába, amely elnyelte a nyereség nagy részét, így nem volt mit visszaforgatni a fejlesztésekbe.

 

Közben a piac is átalakult. Az internetes foglalások biztonságának növekedésével az utazni vágyók a fapados járatokra és a Booking.com típusú portálokra szoktak át, ami új típusú versenyt jelentett. A Thomas Cook csak interneten jelen lévő versenytársainak nem kellett fenntartania költséges marketing és személyi állomány mellett fizikailag is létező irodákat, miközben a Thomas Cook kitartott az hagyományos elképzelések mellett. Tette ezt egy olyan időszakban, ahol a hatalmas verseny lenyomta az árakat.

 

A Thomas Cooknak csak akkor lett volna esélye piacon maradni, ha drasztikusan átalakítja szervezetét és költségeket farag (például tömeges elbocsátásokkal). Ehhez azonban nem volt tőkéje (mint említettük, azt elvitték a hitelezők).

 

A Thomas Cook ragaszkodott a csoportos társasutazások szegmenséhez – amelyet egyébként épp ez a cég talált ki – de ez pont az a szegmens volt, amelynek egy ideje már leáldozott.

 

2015-ben még kapott egy esélyt a fordulatra. Egy kínai milliárdos 450 millió  fontot kínált a szükséges átszervezések és modernizáció lebonyolításához, cserébe azonban nem kevesebb, mint 75 százalékos tulajdonrészt követelt, illetve azt, hogy a kisrészvényeseket szorítsák ki a cégből, a bankok engedjenek el 1,7 milliárd fontnyi tartozást és az egészet fejeljék meg egy újabb 450 milliós kölcsönnel. Mondani sem kell, a javaslat nem volt kivitelezhető.

 

Csődbe ment a Thomas Cook utazási iroda. Több százezer ügyfelük maradt külföldön

 

Nem csak a britek faragnak rá a gazdasági utóhatásra

 

Az időzítés sem véletlen. A szezon vége után csökken az utasok száma és így a bevételek is, a törlesztőrészleteket azonban fizetni kellett (volna) valamiből. A téli hónapok átvészelésére a cég először 450 millió font áthidaló kölcsönt kért, ám kiderült, ez nem lesz elég, további 200 millióra lenne szükség, hogy kibírja a 2020-as szezon kezdetéig.

 

A Thomas Cook csődje ráadásul nem csak az olyan neves utazási irodák sorsát pecsételheti meg, mint amilyen a Neckermann is. A cég világszerte 22 ezer embernek adott munkát közvetlenül, saját légitársasága 94 utasszállítóval rendelkezett. Bukása ráadásul olyan gazdasági hullámokat ver, amelyek Európa déli felén is kellemetlenségeket okoznak.

 

A jórészt turizmusból élő Spanyolország már meg is kongatta a vészharangot. A királysághoz tartozó Kanári- és Baleári-szigetekre csak a Thomas Cook szervezéseiből adódóan évente 3,2 millió turista érkezett. Az ottani cégek most amiatt aggódnak, hogy az utazási iroda csődje kihathat forgalmukra. A legtöbbet az említett két sziget mellett Andalúzia és Katalónia veszítheti.

 

A Thomas Cook volt az ötödik legnagyobb nemzetközi hotelszolgáltatások nyújtó vállalat Spanyolországban, 63 hotelegységgel rendelkeztek, összesen 12 ezer ággyal, amelyek 2500 embernek adnak munkát. Az ő állásuk valószínűleg megpecsételődött.

 

A Kanári-szigeteken megforduló turisták 15 százalékát kifejezetten a Thomas Cook biztosította, így ott is aggódnak a jövő évi szezon miatt.

 

Nyilván túlzónak tűnhetnek a fenti aggodalmak, hiszen attól a turisták még látogatni fogják a Kanári-szigeteket, hogy a Thomas Cook csődbe ment. A probléma az, hogy egy jól bejáratott, a látogatók jelentős részét évek (évtizedek) óta rutinszerűen biztosító iroda ment tönkre, így a célországok hoteleinek, vendéglátó-egységeinek más úton kell majd magukra irányítaniuk a turisták figyelmét. Ez pedig költségeket jelent, ráadásul nem biztos, hogy minden piaci szereplő képes lesz megfelelni a marketingelvárásoknak – csodás tengerpart ide, vagy oda…

 

Visszaesett a turizmus Franciaországban

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket