Nyitókép forrása: illuszráció/ceias.eu

 

Csütörtökön délelőtt megérkeztek Kínából az első kereskedelmi vonatszerelvények, összesen 44 konténert szállítva a dunaszerdahelyi Metrans logisztikai központba.

 

A konténerek a kínai Xian városából érkeztek, 11 napot utaztak Ázsián és Európa egy részén keresztül, mire lejutottak a Csallóközbe. Ez a hagyományos, javarészt tengeren zajló szállítás időtartamának mindössze a fele. A vonat műszaki cikkekkel, alkatrészekkel megrakodva futott be, keresztülrobogott Oroszországon, Kazahsztánon és Ukrajnán.

 

Szlovákia keleti határától már szélesnyomtávú vasútak vannak használatban, ezért a keletről érkező vasúti szállítmányokat át kel rakodni keskeny nyomtávú szerelvényekre, mielőtt folytatják az útjukat nyugat felé. Az átrakodásra a Dunaszerdahelyre érkező konténerek esetében kisdobránál került sor.

 hirdetes_300x300  

 

A tehervonat nem csak Szlovákiába szánt árukat szállított, hanem Magyarország, Ausztria és Csehország is a célállomások között van.

 

Kína jelentős összegeket költ, hogy az Új Selyemút (Egy övezet, egy út) program keretében minél olcsóbb és gyorsabb szállítási infrastruktúrát építsen ki Európa irányába. Ennek egy része a ma megérkező kínai szállítmány. További érdekes háttérinfomáció a témában alábbi cikkeinkben olvasható:

 

Elképesztő összeget öltek a kínaiak az új selyemút kiépítésébe

Pellegrini a kínai kormányfővel tárgyalt a szélesnyomtávú vasútvonal meghosszabbításáról

 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!