Nyitókép: mall.sk

 

Némelyik szlovákiai régióban a tavalyi évhez képest idén pár nappal korábban kezdődött a fűtési szezon.

 

A délebbre fekvő városokban és falvakban a lakosok már örvendhetnek a kellemes meleget adó radiátoroknak.

 

 hirdetes_810x300  

„A kellemetlen, hideg őszi időjárás idén sokkal korábban érkezett meg, így Nyitrán mától megkezdtük a fűtési szezont“

 

– tájékoztatott a nyitrai városháza szeptember 20-án a közösségi oldalán.

 

A város szóvivője, Tomáľ Holúbek megjegyezte, hogy Nyitrán az előző évekhez képest idén „jelentősen“ korábban kezdték meg a fűtést.

 

„Az elmúlt két évben két héttel később, azaz október elején kezdődött a fűtési szezon“

 

– pontosított a szóvivő.

 

A magasabban fekvő vidékeken is befűtöttek

 

Annak ellenére, hogy szeptember végén a hőmérséklet 20 Celsius-fok körül mozgott, a fűtőcégek már jó néhány városban megkezdték a háztartások kifűtését. Ez érvényes például Turócszentmártonra, Kassára és Bártfára. A fűtést ezekben a városokban azért kezdték meg előbb, mert az éjszaki hőmérséklet nagyon alacsony volt.

 

A gazdasági minisztérium rendelete szerint a fűtést csupán abban az esetben lehet megkezdeni, ha a hőmérséklet szeptember 1-je után két egymást követő napon 13 Celsius-fok alá süllyed.

 

Szlovákiában standardnak számít, hogy a fűtési szezon az utolsó szeptemberi napokban, illetve az utolsó szeptemberi hétben veszi kezdetét.

 

Pozsonyban októbertől fűtenek

 

A pozsonyiaknak egészen október elejéig kellett várniuk a fűtési szezon beindítására. A hideg szeptemberi éjszakákat és reggeleket ugyanis napközben gyakran kompenzálták a 20 fok feletti értékek.

 

A fővárosban a tavalyi évhez képest később kezdték el a fűtést, ugyanis a pozsonyi fűtőcég adatai alapján tavaly már szeptemberben is fűtöttek a pozsonyi lakásokban.

 

Drágább lesz a meleg

 

Idén a melegért átlagosan 4,7%-kal kell többet fizetnünk. A tavalyi évhez képest egy háztartásnak átlagosan havi 1,85 euróval kerül többe a meleg radiátor.

 

A magasabb fizetség az időjárásnak köszönhető. 2018-ban enyhébb volt a tél, így a fűtési költségek is alacsonyabbak voltak. Mivel idén magasabb fogyasztásra számítanak a fűtőcégek, ezért az előleget is megemelték.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!