Nyitókép forrása: sme.sk

 

Az olasz UniCredit Bank elsőként vezeti be a negatív kamatlábat. Az intézkedés a „vagyonosabb klienseket” érinti majd. A negatív kamatláb azt jelenti, hogy a pénz bankban tartásáért az ügyfélnek kell fizetnie, nem pedig a banknak.

 

A francia AFP hírügynökség közlése szerint a negatív kamatlábat az UniCredit jövőre tervezi bevezetni azon ügyfelek esetében, akiknek banki betétük nagysága meghaladja a 100 ezer eurót.

 

Az európai kereskedelmi bankoknál már hosszú ideje nullához közeli a kamatláb nagysága az Európai Központi Bank rendelkezése alapján. Az EKB így akarja ösztönözni a gazdaságot: ha nem éri bankban tartani a pénzt, akkor be kel fektetni a gazdaság valamelyik ágazatában. Az, hogy ehhez a negatív kamatlábat is be kell vezetni, azt mutatja, hogy a „nem dolgozó pénzt” a piaci szereplők még mindig biztonságosabbnak tartják, mint befektetni egy projektbe, fejlesztésbe, cégbe, üzembe vagy másba.

 hirdetes_810x300  

 

A kereskedelmi bankok a betétekért szeptembertől már így is többet fizetnek, így nem meglepő, hogy egyre nagyobb a nyomás rajtuk, hogy ők is negatív kamatlábat vezessenek be ügyfeleikkel szemben.

 

Az nem annyira meglepő, hogy az UNiCredit lesz az első a sorban. Az olasz érdekeltségbe tartozó pénzintézet forgalmának 50 százalék Olaszországból származik, ahol bankválság, államadósság és kétszámjegyű munkanélküliség fojtogatja a gazdaságot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!