Nyitókép forrása: pxhere.com

 

Sem az idei sem a jövő év költségvetés nem lesz kiegyensúlyozott, vagyis deficites marad. A HNonline.sk közlése szerint az idei év a GDP 0,68 százalékában határozza meg a hiányt, 2020-ra a hiánycél nagysága a GDP 0,49 százaléka lesz. A számokat a HN-nek a pénzügyminiszter is megerősítette.

 

A Pénzügyminisztérium leghamarabb 2021-re tervez hiánymentes költségvetést, tekintve azonban, hogy már korábban is el lehetett volna azt érni, de a kormányzat erre nem mutatott hajlandóságot, ezeket a terveket aligha kell komolyan venni.

 

A hír azért is jelzésértékű, mert a nyár előtti időszakban még rengeteg ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az idei költségvetés már kiegyensúlyozott lesz.

 hirdetes_400x285  

 

A hír mindenesetre aligha meglepő. Egyrészt a szlovákiai gazdaság a lefékeződés tüneteit mutatja, másrészt jövő február végén választások lesznek, a jelenlegi kormánypártoknak pedig eszükben sem volt takarékoskodni a szociális intézkedésekkel.

 

Annak ellenére, hogy maga a smeres pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický is spórolásra szólította fel az egyes minisztereket.

 

A kiegyensúlyozott költségvetés hiánya azt is jelenti, hogy a szlovák államháztartás többet költ, mint amennyi bevételt termel. Azt is érdemes kiegyensúlyozni, hogy így az államháztartásnak nincsenek tartalékai egy esetleges gazdaság válság kezelésére. Márpedig a szakértők abban egyetértenek, hogy a „jó időknek” (mikor még lehetett volna tartalékokat felhalmozni) vége. Ha az állam egy ilyen helyzetben akar gazdasági stimulusokat bevezetni, a forrásokat elő kell teremtenie: vagy új adókat vet ki, vagy más területekről von el pénzeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!