Emese, Sarolta
  • HUF: 402.59
  • USD: 1.04
  • 20 °C
  • 30 °C

Hirdetés (X)

Gazdaság

Nőnek a bérek a Jaguárban, több száz euróval is többet kereshetnek majd a nyitrai üzemben dolgozók

Sikeresek voltak a tárgyalások a munkáltató és a szakszervezetek között

Nyitókép forrása: hnonline.sk/TASR

 

A nyitrai Jaguár autógyárban nyártól többször is meglibbentették a dolgozók a sztrájk lehetőségét. Az először hosszadalmasnak induló megegyezések a gyár és a munkások között azonban viszonylag korán véget értek – 35 nap alatt egyezségre jutottak.

 

A szakszervezetek és a munkáltató nem várt eredményre jutottak. Az egyeztetések kezdetén évi szinten 15 százalékos béremelést szerettek volna elérni, azonban a munkáltató nem nagyon hajlott rá, hogy rábólintson. Közbeszólt azonban a Brexit, a várható kereskedelmi válság és a kereskedelmi háború, így kompromisszumos megoldás született.

 

Az egyezség szerint a kollektív szerződést három évre kötik meg és a alapkategóriában dolgozó munkások (körülbelül 1400 fő, tehát az üzemben dolgozók durván fele – a szerk. megj.) ez alatt az idő alatt mintegy 26,16 százalékos béremelést könyvelhet majd el.

 

Az annyit jelent, hogy az a munkás, aki jelenleg legkevesebb 997 eurót keres bruttóban, idén októbertől 1118 eurót kereshet majd, jövő ilyenkor 1173 eurót, 2021-ben pedig 1198 eurót.

 

Nem maradnak ki a jóból azok a munkások sem, akik magasabb kategóriába tartoznak. Az A+ bérosztályban dolgozók nem egész 17 százalékkal, a termelésben dolgozó, B bérosztályba besoroltak pedig 10 százalékkal kereshetnek majd többet.

 

Így több olyan munkás is lesz, aki minimum 121 euróval több pénzt kap majd a bérszalagja alapján.

 

hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket