Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Munkaügyi Hivatalok legfrissebb statisztikája szerint szeptemberben 5 százalék fölé emelkedett a nyilvántartott munkanélküliek száma. Ez már a sokadik figyelmeztető jel arra vonatkozóan, hogy a szlovák gazdaság kezd lefékeződni.

 

A Nyitrai járásban a legkisebb (2,08), a Rimaszombati járásban a legmagasabb (15,04) az állástalanság mértéke. Az országos munkanélküliség nagysága 5,04 százalékos. A 16 magyarlakta járás felében még mindig az országosnál magasabb az állástalanok aránya.

 

A legalacsonyabb munkanélküliséggel bíró magyarlakta régiók a Nyitrai, a Vágsellyei és Galántai járások, a legmagasabb állástalansággal a Rozsnyói, Nagyrőcei és Rimaszombati járásokban küzdenek.

 hirdetes_400x285  

 

A 16 magyarlakta járásra vetítve a munkanélküliség 5,96 százalék, csaknem egy százalékponttal magasabb, mint az országos átlag, ám ha hozzávesszük Pozsonyt és Kassát, 5,09 százalékra csökken az állástalanok aránya.

 

Összehasonlításképp, a nem magyalakta járások munkanélküliségi rátája 4,71 százalékos. Ráadásul minden harmadik szlovákiai munkanélküli a déli járásokból kerül ki, miközben az ország foglalkoztatottjainak csak 26,77 százaléka.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!