Nyitókép: Pixabay

 

Szlovákia lakossága havonta átlagosan 111 eurót tud megspórolni. A többi vizsgált országhoz képest Ausztria után (259 euró) a második helyen állunk. A harmadik helyen a csehek állnak, akik havonta 105 euró félretételére képesek – derült ki IMAS International által készített felmérésből.

 

A szomszédos országok közül a magyarok vannak a legrosszabb helyzetben, ők havonta mindössze 65 eurót tudnak félretenni. A tavalyi évhez képest idén mindössze két euróval többet tudtak megspórolni.

 

 hirdetes_400x285  

 „Az összes vizsgált országban emelkedtek a félretett összegek. Míg 2018-ban Szlovákia nem tudott javulást mutatni a spórolás terén, addig idén már átlagosan havi 5 euróval tudunk többet spórolni. Ez annak köszönhető, hogy a háztartások rendelkezésére álló jövedelmek növekszenek. Sokan azonban úgy vélekedtek, hogy a lakásra és az ételre költött költségekkel harcolnak, ami nem teszi nekik lehetővé, hogy annyit spóroljanak, amennyit szeretnének“

 

– jelentette ki Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

 

A szlovákiai polgárok 40%-a szerint az elmúlt két-három évben javult az anyagi helyzetük. A megkérdezettek fele azonban azt állítja, az elmúlt években nem változott az anyagi helyzete. A válaszadóknak mindössze a 15%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt két-három évben rosszabbra fordult az anyagi helyzete.

 

Fotó: Slovenská sporiteľňa

 

Ügyelünk a megtakarításokra

 

A legtöbb hazai polgár azért tesz félre, hogy váratlan kiadások esetén legyen mihez nyúlnia. Ezt a módszert a megkérdezettek 98%-a alkalmazza.

 

A nyugdíjas évekre a szlovákoknak valamivel több mint a fele spórol. 40%-uk azonban a nyári és a téli üdülésekre spórolja a pénzét.

 

Egyre több szlovákiai polgár (71%) tesz félre pénzt a takarékszámlájára, csak ezután következik az életbiztosítás (51%), a nyugdíjpillér (43%), az ingatlanba (23%), illetve a különböző befektetési alapokba történő befektetés (21%). Míg a szlovákiai nők inkább a bankszámlájukon spórolnak, addig a férfiak az életbiztosításokat kedvelik.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!