Nyitókép forrása: handelsbaldt.com

 

A pozsonyi Volkswagen is versenyben van Passat modellek gyártásáért, amit a konszern eredetileg a Törökországban felépíteni tervezett új üzembe akart áthelyezni. Az Automotive News Europe információi szerint Pozsonyban gyártanák a Škoda Kodiaq modellejeit is – a Škoda jelenleg kapcitás hiányában nem tudja időre teljesíteni a megrendeléseket.

 

A Passat modelleket ma a németországi Emdenben lévő üzemben gyártják, ezt azonban 2022-re teljesen átalakítják elektromos autók gyártására. Az üzem kapacitásait pedig áthelyezték volna Törökországba, ahol egy 1,3 milliárd eurós, 4000 embert foglalkoztató új üzemet alakítottak volna ki.

 

A török offenzíva azonban – úgy tűnik – közbe szólt. Törökország hadműveletbe kezdett a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, ami nemzetközi felháborodást keltett, ámde a retorikán túl kemény ellenszegülésbe nem ütköztek a törökök. Ankara pontosan tudja, hogy az EU a 2016-ban tető alá hozott uniós-török paktum foglya.

 hirdetes_300x300  

 

A Volkswagen vezetősége azonban nemrég felfüggesztette az új török üzem létrehozásáról szóló döntési folyamatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem vonták vissza a tervet, de meghatározatlan időre levették a napirendről. Az új gyártért egyébként Románia, Szerbia, Bulgária és Horvátország is versenyben volt.

 

Jól hangzik, de…

 

Sajtóértesülések szerint azonban az új helyzet lehetőséget adna a pozsonyi VW-nek, hogy biztosítsa termelését a következő évekre. Ma futószalagjairól nagyobbrészt SUV-ok (Touareg, Porsche Cayenne és Audi Q7), valamint kisebb típusok (VW Up, Seat Mii és a Škoda Citigo modellek) gördülnek le, ám ezek gyártását egy-két éven belül fokozatosan leállítják vagy csökkentik, így a pozsonyi gyár egy része munka nélkül maradhat. A Volkswagen német csúcsvezetése a mai napig nem döntött, mely modellek gyártását adja ki a következő években a pozsonyi üzemnek, emiatt több ezer ember munkája lóg a levegőben.

 

A pozsonyi VW az év végén tudja meg, milyen jövőt szán neki a központi vezetés. Esély a Passat és Karoq gyártására ugyan van, de mivel a török gyár megépítését nem vonták vissza, a Karoq gyártása esetében pedig csak a Škoda átmeneti kisegítéséről van szó, sok még a kérdőjel a szlovák autógyártást illetően.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!