Nyitókép forrása: ta3.com

 

Nagy-Britanniában szeptemberben 4 százalékkal eset vissza az autógyártás, amivel folytatódik az brit gépkocsigyártás két éve tartó, egyre nagyobb mélységeket elérő válsága. De nem csak náluk vannak problémák: a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában is tapasztalhatóak a tünetek.

 

A Brit Autógyártók és Kereskedők szövetsége (SMMT) jelentése szerint szeptemberben 122 256 autó gördült le a brit gyárak futószalagjairól, ami 3,8 százalékos mínuszt jelent az előző év szeptemberéhez képest. Éves szinten a zuhanás még látványosabb: 16 százalékkal kevesebb gépkocsit gyártottak le 2019 háromnegyedében, mint 2018 első három kvartáljában.

 

A briteknél azért is látványos a visszaesés, mert az adatokhoz párosul egy jelentős gazdasági depresszív hangulat is, amelyet a Brexit körüli bizonytalanság táplál. Ezt még a kilépés legutóbbi elhalasztása sem tudta enyhíteni. A Jaguar Land Rover leállította a karosszériák és motorok gyártását a halewoodi, Vastle Bromwich-i, wolverhamptoni és solihulli üzemeiben erre a hétre. A BMW erőltetett menetben próbája felfuttatni az új elektromos Mini modelljének szériagyártását, hogy új piac megszólításával pótolja az eladások kiesését. A Toyota szintén pár napos üzemleállásokat vezetett be a hó eleji gazdasági bizonytalanságok miatt.

  hirdetes_300x300   

 

Bár ezeket a leállásokat tekinthetjük átmenetinek, de kihatnak az egész ellátási láncra, vagyis a szállításokra, a fuvarozókra, a beszállítókra, a beszállítók alkatrészgyártására, és így tovább. Nem beszélve a munkások anyagi biztonságérzetéről.

 

Csehország és Magyarország

 

A Hyundai csehországi üzemében a munkások minden második hétfőn kényszerszabadságon lesznek. A váltás szembetűnő, a cégvezetés tavaly ilyenkor még a szombati műszakok bevezetésének szükségességéről beszélt. A munkások alapbérük hetven százalékát kapják meg ezeken a napokon.

 

Az autóipar lefékeződését a beszállítók is megérezték. A Liberty Ostrava acélművek  alkalmazottainak egy része már kényszerszabadságon van 70 százalékos fizetés mellett.

 

Magyarországon a győri Audi-gyár a múlt héten jelentette be, hogy csökkenteni fogja dolgozóinak létszámát. A hivatkozási alap az elektromobilitás előretörése és a digitalizálét gyártás fejlődése. A győri Audi volt talán az első olyan üzem Közép-Európában, amely elismerte, hogy az elektromobilitás kihat majd a foglalkoztatásra.

 

A győri Audi egyelőre nem bocsát el alkalmazottakat, de a meghatározott időre kötött munkaszerződéseket nem hosszabbítja meg.

 

A világ legnagyobb motorgyárában évente kétmillió belsőégésű motort és több százezer autót gyártottak le. A következő években az elektromobilitás térnyerésével a foglalkoztatás biztosan átalakul: egy elektromotorban harmadával kevesebb az alkatrész, egyszerűbb összerakni, ráadásul az úgynevezett 4.0-ás ipari termelés eszközeivel az egész folyamat viszonylag könnyebben automatizálható. Hogy mennyire más a két motortípus „emberi munkaigénye”, azt az alábbi két videó segítségével érthetjük meg legkönnyebben:

 

Elektromos motor gyártása 4.0 technológia alkalmazásával

 

Hagyományos motorok gyártása a győri Audi üzemében:

 

 

Szlovákiában a globális keresletcsökkenés még nem mutatta meg magát markánsan az autógyártók gyártásában, de a negatív várakozások már beépülnek az üzemek mindennapjaiba. Magyarul: csökkenésre készülnek, ezért visszafogják megrendeléseiket vagy olcsóbb beszállítókat keresnek. Így az autóipari beszállítók többsége már tapasztalja a negatív gazdasági fordulatot.

 

A nem specializált termelést folytató alkatrészgyártók jelentős termeléscsökkenést kénytelenek elszenvedni. Ráadásul néhány szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák beszállítók rosszabbodó versenyképessége miatt cseh, magyar és lengyel beszállítók kerülnek helyzetbe Szlovákiában is. Az évek óta egyre romló szlovák versenyképességi mutatók most már kezdik megmutatni magukat a gyakorlatban is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.