Nyitókép forrása: sme.sk

 

Szlovákia az Európai Unió negyedik legnyitottabb gazdasága. Ez nem dicséret, a gazdasági nyitottság súlyos kiszolgáltatottságot is jelent a külföldi kereslet irányába.

 

Az ország számszerűsített nyitottsága 190 százalék. Ez a mutatószám az áruk és szolgáltatások kivitele és behozatala összegének valamint a bruttó hazai termék hányadosa. Más szavakkal, az ország határain belül megtermelt javak csaknem kétszeresét importáljuk vagy exportáljuk. Az import esetében az árutól való függés mérvadó, export esetében a bevételektől való függés.

 

Tavaly a GDP 96 százalékának megfelelő értékű terméket exportáltunk, és 94 százaléknyi terméket importáltunk. Mindkét adat nőtt az elmúlt évekhez képest.

 hirdetes_300x300  

 

Jó gazdasági időkben a nyitottság pozitívan hat. Szlovákia épp ennek köszönhette, hogy belső strukturális problémái (korrupció, oktatás és kutatásfejlesztés elhanyagoltsága) ellenére sikerült jelentős  gazdasági bővülést produkálnia, s ehhez jórészt a globális beszállítói láncokban való részvétele járult hozzá.

 

Gazdasági lehűléskor azonban az a rendkívül veszélyes helyzet áll elő, hogy az ország gazdasága, a foglalkoztatottság és rajta keresztül az állami bevétel valamint a nyugdíjrendszer teljesen ki van szolgáltatva a gyengülő külföldi keresletnek. A gyakorlatban ezt jól mutatja Kína esete, ahol az autóipari eladások hatása Németországba, onnan pedig Szlovákiába tevődik át.

 

Felmérés: a cégek többsége egyelőre nem tervez tömeges elbocsátásokat

 

Az európai legek között

 

A WOOD&Company befektetési csoport elemzése szerint Szlovákiánál nyitottabb gazdasággal csak a szinte kizárólag pénzügyi szektorból élő Luxemburg (387 százalék), a kis szigetországként fizikailag is kiszolgáltatott Málta (269 százalék) és Írország (212 százalék) rendelkezik. A visegrádi országok közül Magyarország követi Szlovákiát (166 százalék), majd Csehország következik (150 százalék), végül Lengyelország (108 százalék). Ez utóbbinál megjegyezzük, hogy a 38 milliós ország jelentős saját belső piacra is támaszkodhat.

 

Az EU legkevésbé nyitott országai Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Spanyolország (megjegyezzük, Németország GDP-jének közel a felét az export adja, azért nem szerepelhet a többi nagy nyugat-európai ország között). Ezek az államok a GDP 60-70 százalékában számítanak nyitott gazdaságnak.

 

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban szeptemberben

 

A legnagyobb partnerek

 

A tavalyi évben Szlovákia külgazdasági mérlege pozitív volt, ez azt jelent, hogy többet exportált (79,145 milliárd euró) , mint importált (76,835 milliárd euró). Legnagyobb kereskedelmi partnere természetesen Németország volt, amelyet azonban rögtön a V4 országai követnek (Magyarország a negyedik legfontosabb külkereskedelmi partner – kivitelt és behozatalt együttvéve), jelentős partnerek még Franciaország, Olaszország és Ausztria is.

 

Szlovákia kivitelének 22 százaléka Németországba irányult, a második legtöbb terméket Csehországba exportálta (12 százalék), majd Lengyelország következik 7,7 százalékkal, negyedik helyen Magyarország áll 6 százalékkal.

 

Az import esetében az EU túlsúlya már kevésbé markáns. Az EU országaiból behozott termékek aránya 66 százalék) Az összes importált termék és szolgáltatás több mint 20 százalékát Ázsiából származik, további hat százalék jön Oroszországból. Az EU-n belüli legfontosabb importpartnerek tavaly Németország, Csehország, Lengyelország és Magyarország voltak.

 

Veszélyben a foglalkoztatás: Megugrott a tömeges elbocsátások száma

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!