Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Szlovák Bankszövetség képviselői mai sajtótájékoztatójukon bejelentette, készek az Alkotmánybíróságon megtámadni a Smer bankilletéket növelő tervezetét. A bankok által az államnak fizetendő speciális illeték kötelezettsége eredetileg 2020-ban megszűnt volna. A Smer azonban nem csak meghosszabbította, de duplájára emelte.

 

„Sem törvénnyel, sem másképp nem indokolható, hogy a bankok 2020 után is bankilletéket fizessenek”

 

fogalmaztak a pénzintézetek képviselői. Elmondták, hogy a szlovák bankszektor nyereségessége 8 százalékos, miközben tavaly még 9,3 százalékot értek el. A bankilleték megemelésével 7 százalékra csökken a nyereségkulcsuk, miközben az Európai Központi Bank legalább 10 százalékos profitot vár el. Kiemelték, hogy a visegrádi országcsoport átlaga 10 százalék körüli, a cseh bankok 13, a magyarországi bankok átlagban 15 százalékos profittal dolgoznak.

 

 hirdetes_300x300  

Elmondták, hogy a bankilletéke eddig a nyereségük 20 százalékát vitte el, a Smer tervezetével azonban már 40 százalék vándorolna az államhoz, miközben speciális bevétel után fizetett adót is fizetnek, amely további 10-20 százalékot dob az előbbi értékeken.

 

A bankszövetség szerint elsősorban a kis bankokat sújtják majd a következmények, és lesznek olyanok is, amelyek elhagyják Szlovákiát.

 

„A kevesebb bank kisebb versenyt jelent, az pedig idővel magasabb árakat”

 

jegyezték meg.

 

Robert Fico, aki mostanában előszeretettel mutatja magát a bankrendszerrel szembeszálló karakán politikusnak, kijelentette, hogy ha a bankoknak nem tetszik, akár meg is háromszorozza a bankilleték nagyságát, „legalább több pénz jut az államkasszába”.

 

Amiről Fico már kevesebbet beszél, hogy a bankokat semmilyen törvény sem akadályozza abban, hogy a bankilletéket továbbterheljék ügyfeleikre.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!