Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

A Jaguar nyitrai üzemének elindulása sem menti meg a szlovák autóipart a termelés visszaesésétől – nyilatkozta Ľubomír Koršňák, az UNiCredit bank elemzője a Dennik E gazdasági portálnak.

 

A szakértő szerint a szlovák autóipar legutóbbi adatai szerint nagyobb a kínálat, mint a kereslet. Annak ellenére, hogy Nyugat-Európában a nyári hónapokat érintő negyedévekben recesszió jeleit fedezték fel, majd a kereslet ismét pozitív számokat mutatott. A szlovák autóipar azonban a nyári gyenge mutatószámuk után szeptemberben is folytatta vesszőfutását.

 

„A szeptemberi visszaesés azt jelzi, hogy a lassulás hosszabb távú, és strukturális problémák állnak mögötte”

 

 hirdetes_810x300  

fogalmazott Koršňák. Hozzátette, hogy nem közvetlenül az autógyárakban tapasztalható a probléma, hanem az ellátó láncokban, vagyis a beszállítóknál. Ők ugyanis rohamosan veszítenek versenyképességükből, ezért kiszorulnak a hazai és a külföldi piacokról is.

 

„Az új autógyártó hozadékai ezért Szlovákia helyett a környező országokban mutatkoznak meg”

 

mondja a szakértő, hozzátéve, hogy a szlovákiai beszállítók legnagyobb versenytársai Magyarországon vannak.

 

A teljes kép kedvéért hozzátesszük, hogy a szlovákiai autóipari beszállítóknak csak töredéke hazai vállalat, zömében külföldi kézben lévő közepes és nagyvállalatokról van szó, amely újabb kérdéseket és jövőbeli problémákat vet fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!