Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A Passat, Superb, Karoq és az új, VW POLO nagyságú elektromos autó gyártásának jogáért Szlovákia ismét versenyben van. A Volkswagen konszern felsővezetése ugyanis hajlik arra, hogy új üzem építése helyett a közép-kelet-európai térség már meglévő gyáraiba vigye a felsorolt modellek gyártását. Ezzel jócskán lehűtötték a bolgárok és a románok lelkesedését, és jelenleg az sem kizárt, hogy a gyártási engedélyekért Pozsony és Győr versenyezhet egymással.

 

A Volkswagen eredetileg Törökországban akart létrehozni egy új, 4000 embernek munkát adó üzemet, ahol a Passat, a Superb és a Karoq új modelljeit gyártották volna. Erre egyebek mellett azért lett volna szükség, mert a Škoda a munkaerőhiány miatt nem győzi teljesíteni a megrendeléseket. Az észak-szíriai török offenzíva azonban teljesen átírta a forgatókönyveket, a Volkswagen vezetése pedig elbizonytalanodott Törökország kapcsán.

 

A kurdok elleni offenzíva ugyanis nemzetközi politikai, sőt német belpolitikai kérdéssé nőtte ki magát, amit figyelembe kell venniük. Pótmegoldásként az offenzíva első hete után az uniós tag Románia, Bulgária valamint az uniós csatlakozást fontolgató Szerbia került szóba. Ők abban reménykedtek, hogy a VW hozzájuk telepíti a papíron már teljesen előkészített üzemet. A Hospodárske Noviny beszámolója szerint azonban valószínűleg csalódni fognak.

 hirdetes_810x300  

 

A VW vezetői ugyanis megerősítették, hogy amíg Szíria északi határainál nem rendeződik a helyzet, az 1,3 milliárd eurós beruházás nem valósulhat meg. Herbert Diess, a konszern elnök-vezérigazgatója  kijelentette, hogy a gyártókapacitást szükség szerint már létező üzemekbe telepíti. Ez azt jelenti, hogy a kelet-európaiak ne nagyon számítsanak az új üzem megszerzésére, illetve azt is, hogy Pozsony ismét játékban van.

 

Románia és Szerbia is udvarol a VW-nek. Szerbia eurómilliókat is fizetne az új üzemért

 

Az új török gyárban a Volkswagen Passat és a Škoda Superb modelljeit gyártották volna. Erre egyelőre nem kerülhet sor. Ehhez a két típushoz csapódik még hozzá a Škoda Karoq és a VW új elektromos modelljének gyártása, amelyre a Volkswagennek nagy szüksége volna, hogy hosszútávon biztosított legyen az általa alkalmazott 14 ezer ember munkahelye. A kulisszák mögött azonban a Pozsonytól mindössze 80 kilométerre lévő győri Audi-gyárt is emlegetik.

 

A szlovák gazdasági napilap közlése szerint a pozsonyi VW nem kívánta kommentálni az információkat. Nem csoda. A Volkswagen a török üzemről az év végéig akar dönteni, a bő egy hónap alatt pedig nem kizárt, hogy sikerül rendezni az észak-szíriai helyzetet – legalább annyira, hogy a konszern vezetői úgy érezzék, politikailag elfogadható körülmények álltak elő.

 

A VW pozsonyi üzemében jelenleg a Touareg, az AUDI Q7 illetve Q8, a Porsche Cayenne, az UP!, a Citigo és a Seat Mii modelleket gyártják. A gond az, hogy néhány éven belül ezek gyártását vagy leállítják, vagy jelentősen csökkentik, a pozsonyi VW pedig egyelőre még nem kapott hivatalos ígéretet arra, hogy mely modellek gyártását kapja meg hosszú távon. A helyzet súlyosságát jól tükrözi, hogy a nyár elején, amikor a Volkswagen közép- és hosszútávú terveiből kimaradt a pozsonyi autógyár, Peter Pellegrini azonnal Németországba utazott a helyzet tisztázására – csakhogy konkrétumok nélkül tért haza.

 

A pozsonyi VW kaphatja meg a Passat és a Karoq gyártását

 

Egyelőre tehát kérdéses, mi lesz a Törökországnak szánt üzem sorsa, ahogy az is, hogy a közép-európai már működő gyárak tudnak-e majd profitálni a kurd válságból. A Volkswagennek azonban szintén van mit vesztenie, a mostani bizonytalanság ugyanis hátráltatja azokat a nagyszabású terveket, amelyekkel próbálják felszínen tartani a hanyatló autógyártást.

 

A következő öt évben a VW 60 milliárd eurót akar elektromobilitásba fektetni, ebből 33 milliárdot fordítanak majd az elektromos autók fejlesztésére, a fennmaradó részt üzemfejlesztésre költenék – természetesen áttérve az elektromos autók gyártására.

 

A VW ugyanakkor épp az elektromobilitásban látja annak biztosítékát, hogy fenn tudjon maradni Kínában is, amely még mindig a világ legnagyobb autópiaca (annak ellenére, hogy az eladások két évtizedes minimumon vannak). A Zwickauban, Emdenben, Hannoverben, Stuttgartban és Drezdában lévő gyárak mind áttérnek az e-autók gyártására.

 

A VW 2029-ig 135 elektromos modellt akar a piacra dobni, ebből 60 hibrid, 75 tisztán elektromos meghajtású lesz. Az e-autók eladásainak volumenét pedig tíz év alatt évi 26 millióra akarja feltornázni.

 

Bulgária megduplázná a VW-gyárnak nyújtandó támogatást, ha őket választanák a törökök helyett

 

Tovább gyengül az autóipar. Megoldás lehet-e az elektromobilitás?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!