Nyitókép forrása: economist.com

 

A Moody’s hitelminősítő előrejelzése szerint Európát még a tíz évvel ezelőttinél is súlyosabb válság fenyegeti. Hatalmas mennyiségű rossz besorolású hitelre vár kegyetlen korrekció.

 

A Moody’s adatai szerint a „spekulatív” kategóriába tartozó hitelekkel rendelkező vállalatok aránya az elmúlt három évben megduplázódott Európában, ami azt jelenti, hogy a tíz évvel ezelőtti visszaesésnél is nagyobb értékvesztés elé néz a kontinens.

 

Egor Nikishin elemző azzal magyarázza a borúlátó előrejelzést, hogy a rendkívül alacsony kamatok és a befektetők elmúlt évekbeli hozam-mohósága adósságnövekedést generáltak. Világszinten a adósság nagysága immáron eléri a 255 ezer milliárd dollárt, az év végéig pedig történelmi csúcsot fog dönteni.

  hirdetes_300x300   

 

Az adósság generálásban eddig az USA és Kína járt az élen, az összes tartozás 60 százaléka hozzájuk kötődik. A valódi probléma az, hogy a tartozások gyorsabban növekednek, miközben a globális gazdaság lassul. Míg a 2008-as válság idején a B2 és B3 besorolású hitelek aránya 25 százalék volt, mára ez a szám 50 százalékra emelkedett.

 

A helyzet Európában még mindig valamivel jobb, mint az USA-ban, kivételt csak Nagy-Britannia képez, ahol jelentős spekulatív, tehát kétes behajthatóságú hitel halmozódott fel. A Nemzetközi Valutaalap legutóbb egy 19 ezer milliárd dolláros vállalati adósságbombáról beszélt.

 

Az IMF szerint a kockázatos hitelek mennyiségének nagyarányú emelkedése mindig egy jelentősebb gazdasági visszaesés előjele.

 

Látványosan épül le a brit autóipar. Szlovákiában a beszállítókat már megcsapta válság szele

 

Problémák Szlovákiában

 

Szlovákiában és Európában a német gazdaság miatti aggodalmakra helyeződik a hangsúly. Németország az európai gazdaság motorja, csakhogy rendkívül kiszolgáltatott a globális kereskedelemnek. Exportjából származik a német GDP fele. Az autóiparra épülő globális ellátási láncok miatt pedig ha a német gazdaság tüsszögni kezd, abba Közép-Európa és különösen Szlovákia is beleremeg. A szlovák külkereskedelem 94 százalékban függ a külföldi kereslet-kínálattól.

 

A szlovákiai gazdaság az idei harmadik negyedévben jóval gyengébb teljesítmény-mutatókat produkált, mint arra a szakértők számítottak. A Jaguar Land Rover nem hozta meg a kívánt áttörést. A harmadik negyedben a gazdasági növekedés 1,8 százalékra esett vissza a tavaly ilyenkor mért 4,4 százalékról.

 

A szakértők szerint Szlovákiában a strukturális problémák (növekvő adóterhek és a versenyképesség romlása) okozza a fő problémát. Szeptemberben az autóipar teljesítőképessége 10 százalékkal maradt el a várttól.

 

Matolcsy: hiba volt bevezetni az eurót, itt az ideje, hogy megkeressük a csapdájából kivezető utat

 

A németeknél egyelőre más a prioritás

 

Németországban a vállalatok és nagyobb munkáltatók érdekképviseleti szövetségekbe tömörültek, így próbálják rábírni a német kormányt, hogy 450 millió eurós beruházási injekciót pumpáljon az iparba. A Financial Times szerint azonban Angela Merkel német kancellár ezt a követelést azonnal elutasította, mondván, hogy az beruházási mutatók így is rekordszinten vannak, a kiegensúlyozott költségvetés pedig fontosabb.

 

A gondok azonban csak nőnek. A német Daimler nemrég jelentette be, hogy az idei második negyedévben 1,6 milliárdos veszteséget mutatott ki, a Volkswagen Group pedig amiatt panaszkodott, hogy az autóeladások mértéke három százalékkal esett vissza.

 

Csehország és Magyarország is gyorsabban gazdagodik, mint mi Szlovákiában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!