Nyitókép forrása: skoda-storyboard.com

 

A sajtóban eddig csak kiszivárgott információkként emlegették,hogy a Volkswagen pozsonyi üzeme kaphatja meg a Škoda Karoq modellek gyártását, miután a konszern vezető jegelték a Törökországba tervezett 1,3 milliárd eurós új VW üzem projektjét az észak-szíriai török offenzíva miatt. Most más berkekből érkezett olyan információ, amelyek szerint az pozsonyi autógyár a Karoq gyártására készül.

 

Az Trend gazdasági napilap hívta fel a figyelmet arra, hogy a pozsonyi Volkswagen szakszervezetei  a múlt héten a facebookon közzétett nyilatkozatukba belecsempésztek egy sokat mondó kijelentést. Mint írták, a cégvezetésével az alkalmazottakat érintő aktuális és hosszútávú témákról tárgyaltak.

 

„Részleteket tudtunk meg a Škoda Karoq modellel kapcsolatos termelési és iskolázási tervekről”

 

 hirdetes_400x285  

írták, amellyel gyakorlatilag megerősítették, hogy a Karoq gyártásának Pozsonyba  történő áthelyezése egyre inkább reális eshetőség. A cseh autógyár azért kényszerül termelése egy részének kiszervezésére, mert kapacitás- és munkaerőhiány miatt nem tudja tartani a lépést a megrendelésekkel.

 

A Karoqot például két csehországi üzemben gyártják (Kvasina és Mladá Boleslav), így sem bírják a megrendelések időbeli teljesítését. Mindemellett ráadásul a Škoda is készül áttérni az elektromos autók gyártására, amihez kapacitásokat kellett felszabadítania.

 

Eredetileg a 4000 álláshellyel Törökországba tervezett új üzem vette volna át a Karoq Közép-Kelet-Európába szánt példányainak gyártását, a kurd válság azonban közbe szólt, a konszern cégvezetése pedig elbizonytalanodott a projekt jövőjét illetően. Később arról szóltak a hírek, hogy Románia, Bulgária és Szerbia versenyzik az új üzemért, néhány nappal ezelőtt azonban a VW központja lehűtötte a lelkesedésüket, mikor lehetőségként felvetette azt, hogy új üzem helyett a termelést elosztja a már működő közép-európai üzemek között.

 

A Trend szerint a pozsonyi VW esélyes a Passat modelljeinek gyártására is (ezek gyártását eredetileg szintén a török gyárba helyezték volna). A Passat sorsa azonban az év végéig valószínűleg kérdés marad. Mindenesetre, a VW döntéshozói nem húzhatják sokáig a kérdést. A Passat gyártásáért felelős emdeni üzemet teljes egészében elektromos autók gyártására építik át, a Passatnak így új gyárat kell találni. Ezzel kapcsolatban a legutóbbi hírek szintén Pozsonyt, illetve Győrt emlegették.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!