Nyitókép: Shutterstock

 

A koalíció megoldást talált arra, hogy miként fizesse ki még a választások előtt 170 ezer embernek a magasabb összegű minimálnyugdíjakat.

 

A kormány gyorsított eljárásban elfogadta azt a javaslatot, amivel nem lesz szükség kideríteni azt, hogy a jelenlegi nyugdíjasok mennyit pénzt fizettek ki járulékokra, ugyanis a minimális nyugdíjat a ledolgozott évek alapján fogják kiszámítani.

 

 hirdetes_300x300  

Miként fog emelkedni a minimálnyugdíj?

 

A jelenlegi minimálnyugdíj 279 euró, amit jelenleg kb. 50 ezer nyugdíjas kap.

 

A parlament elfogadta azt a javaslatot amivel a minimálnyugdíjat az átlagkereset 33%-ra, azaz 334 euróra fogják emelni. Januártól mintegy 170 ezer nyugdíjas lesz jogosult erre az összegre.

 

A 334 eurós minimálnyugdíj azt a nyugdíjast fogja megilletni, aki legalább 30 évet ledolgozott és elegendő nagyságú járulékot fizetett ki. Aki több mint 30 évet dolgozott le, az magasabb nyugdíjra is jogosult lesz.

 

Mi ezzel a gond?

 

A Szociális Biztosítónak esélye sincs arra, hogy decemberben az összes érintett nyugdíjas járulékait átszámolja. Emiatt a magasabb minimálnyugdíjat csak valamikor nyáron tudnák folyósítani a nyugdíjasoknak.

 

Mi a megoldás?

 

A törvényben megszüntetik azoknak a járulékoknak a minimális mennyiségét, amiket a nyugdíjasnak a munkaképes korában el kellett vezetnie. Ennek köszönhetően nem kell átszámolni a járulékokat, így a nyugdíjasok már januárban megkaphatják a magasabb nyugdíjat.

 

Denník N

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.