Nyitókép: Getty Images

 

Ismét elérkezett a november végi vásárlási őrület, azaz a Black Friday (fekete péntek) napja. A szakemberek azonban felhívják a vásárlók figyelmét arra, hogy a boltosok által kínált bombasztikus árak nem mindig tükrözik a valódi kedvezményeket.

 

A Black Friday egy hatalmas vásárlási őrület, ami rengeteg vásárlót csábít az első karácsonyi bevásárlásra.

 

 hirdetes_300x300  

Azonban az utóbbi években a Black Friday idején tisztességtelen praktikákat kezdenek el alkalmazni a boltosok: a nagy árleszállítás előtt művileg megemelik az egyes termékek árait, hogy aztán a Black Friday idején kvázi akciós áron adhassák el őket.

 

Erről tanúskodik egy tavalyi példa is. Azt a Samasung televíziót, amit egész évben 800 euróért árultak, tavaly novemberben egyes e-shopokon 1 300 euróért lehetett megvenni, a Black Friday napjára pedig 450 euróval vitték lejjebb az árát.

 

A szakemberek szerint abban az esetben, ha a vásárló bombasztikus, 80–90%-os kedvezményekkel találkozik, nem ártana felfigyelnie a turpisságra. Az esetek többségében ugyanis szó sincs akkora kedvezményről, mint amilyennek első látásra tűnik.

 

A valós kedvezmények jóval alacsonyabbak annál, mint amekkorákat hirdetnek. A Heureka tájékoztatása szerint tavaly az internetes boltokban a valós árkedvezmények átlagosan 20%-osak voltak, míg az idei kedvezmények kb. 18%-osak lesznek.

 

A legtöbb szlovákiai polgár ruhát vásárol Black Friday idején

 

A legjelentősebb kedvezményeket a ruháknál figyelhetjük meg.

 

„Hatalmas mennyiségű áruról van szó, amelyeknek az árával sokkal könnyebben lehet manipulálni, mint egy televízióéval. Továbbá ezeknél az árucikkeknél viszonylag magas a haszonkulcs“

 

– magyarázta Ľubomír Drahovský elemző. A boltosok így anélkül is nagy kedvezményeket tudnak kínálni, hogy az eladással veszteséget termelnének.

 

Az utóbbi évek statisztikáiból kiderült, hogy a szlovákiai vásárlók körében Black Friday idején a ruha a legnépszerűbb termék. Ezután következik a cipő, az elektronika, a kozmetika, az ajándékok, a háztartási gépek és a gyerektermékek.

 

Hajlamosak vagyunk feleslegesen költekezni

 

Szlovákiával ellentétben az USA-ban a kedvezmények valóban elérik a 65–80%-ot, ezért a vásárlók hajlandóak a boltok előtt éjszakázni, órákat várni a kígyózó sorokban, sőt attól sem riadnak vissza, hogy a kiszemelt akciós termék megszerzése érdekében összeverekedjenek.

 

A szakemberek azt javasolják, hogy a vevők ésszel és csakis olyan dolgot vásároljanak, amire telik a pénztárcájukból.

 

Szlovákia javuló gazdasági helyzete, a csökkenő munkanélküliség és a növekvő fizetések miatt ugyanis a háztartások egyre több pénzt képesek elkölteni a boltokban. Egy felmérés szerint a szlovákiai háztartások tagjai évente átlagosan 5 406 eurót költenek el.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.