Nyitókép forrása: sme.sk

 

Világi Oszkár, a legbefolyásosabb szlovákiai magyarként számon tartott oligarcha Ukrajna és Oroszország irányába terjeszkedne. A Trend gazdasági napilap közlése szerint a mezőgazdaság és a logisztika terén nyitna a két ország felé.

 

„Jelenleg is zajlik Ukrajnában a termőföld megvételére vonatkozó szabályok enyhítése a külföldi befektetők számára. Az Oroszországgal szembeni szankciók sem tarthatnak örökké. Ráadásul egyik említett ország sincs tőlünk túl messze. Mindenképpen érdesek lehetnek”

 

fogalmazott Világi a Trendnek adott interjúban. A magyar oligarcha mindkét országban a mezőgazdaságra és a logisztikára összepontosítana. Nem véletlenül. Szlovákiában is kiterjedt érdekeltségei vannak az agráriumban (nagymegyeri Euromilk, Agrosun, Istermeat húskombinát, Helembán pedig Wineresidence néven új borászatot épít).

 

 hirdetes_300x300  

A logisztika azonban Világi portfóliójában teljesen újnak számít.

 

„A logisztikai központok a ma még nem telített piacokon szintén nagyon érdekes befektetési lehetőségeket kínálnak. Ha logisztikáról beszélek, nem csak a logisztikai központokról vagy a cégek ellátásról beszélek, hanem a csomagkézbesítésről is. Az is egy nagyon érdekes üzletág”

 

mondja Világi. Hozzátette, hogy a csomagkézbesítés ágazatával a MOL konszern (amelyhez a Slovnaft tartozik) is kacérkodik, és úgy véli, hogy a MOL és a Slovnaft benzinkútjai jó alapot adhatnának ennek a szolgáltatásnak a felfuttatásához.

 

„Ha a kézbesítésről nem tudnám meggyőzni a MOL-t, akkor magam vágnék bele az üzletbe. Annak ellenére, hogy külföldön felfuttatni egy vállalatot nem egyszerű, mert a mi (a szlovák – a szerk. megj.) diplomáciai képviseletünk az üzlet iránt nem nagyon érdeklődik. Elsősorban a diplomáciával foglalkozik”

 

magyarázza az üzletember. Hangsúlyozta azonban, hogy portfóliójában továbbra is prioritást élvez a mezőgazdaság.

 

Világi legnagyobb vállalata, melyben érdekelt (a MOL konszernen kívül, ahol dolgozik) az Istermeat, amely harmincmillió eurós forgalmat bonyolított. Jelentős bevételeket produkált az Euromilk is. Valójában azonban Világi mezőgazdasági projektjei tavaly veszteségesek voltak, saját bevallása szerint elsősorban a drága inputanyagok miatt.

 

Jelentős nyereségre tett azonban szert energetikai vállalkozásaiból. A Industrial Zone nevű napelemparkja a két pozsonyi energiakereskedővel közösen 1,1 millió eurós profitot termelt. Világi érdekeltségébe tartozik a MA7 című hetilapot is nyomtató ADC Média nevű nyomdaipari vállalkozás Vezekényben (Galántai járás), az Amade Chateau Nyékvárkonyon, a dunaszerdahelyi Villa Rosa. És persze nem hagyhatjuk ki a sorból a DAC 1904 futballklubot és annak stadionját sem.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.