Nyitókép: ihodnoty.sk

 

A szlovákiai háztartások 2018-ban az összkiadásaik 17,4%-át költötték élelmiszerre és alkoholmentes italokra, ami az Európai Unióban a 8. legmagasabb százalékszámnak számít.

 

Az EU-s háztartások tavaly több mint egybillió eurót költöttek élelmiszerre és alkoholmentes italokra, ami az EU-s bruttó hazai termék 6,6%-nak felel meg.

 

 hirdetes_810x300  

Az élelmiszer a ranglista harmadik fokán

 

Mindez azt jelenti, hogy az EU-s háztartások összkiadásainak 12,1%-a élelmiszerre és alkoholmentes italra megy. Az élelemre költött kiadások a ranglista 3. helyét foglalják el a közlekedésre (az összkiadások 13,2%-a), illetve a lakásra, vízre, villanyra, gázra és a más tüzelőanyagra (24%) szánt kiadások után. Minderről az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat számolt be.

 

2018-ban a román háztartások költötték a legtöbb pénzt élelmiszerre (27,8%), utánuk következnek a litván (20,9%), az észt (19,6%), illetve a bolgár háztartások (19,1%).

 

Az összkiadásaikból a brit (7,8%), az ír (8,7%), a luxemburgi (9,1%), illetve az osztrák (9,7%) háztartások költik a legkevesebb pénzt élelmiszerre.

 

Az egyik legnagyobb emelkedés Szlovákiában ment végbe

 

Az elmúlt tíz évben (2008-tól 2018-ig) Csehországban, Szlovákiában, Hollandiában és Magyarországon emelkedett meg az élelmiszerre szánt kiadások összeg. Míg Csehországban és Szlovákiában 1,4 százalékponttal, addig Hollandiában +1,0, Magyarországon pedig +0,8 százalékponttal.

 

Az elmúlt tíz évben az élelmiszerre fordított kiadások leginkább Litvániában (-3,9 százalékponttal), Lengyelországban (-3,4 százalékponttal) és Máltán (-3,0 százalékponttal) csökkentek.

 

Webnoviny.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!