Nyitókép forrása: 24hod.sk

 

Az Európai Bíróság a szlovák állam javára ítélt a Szlovák Villamosművekkel szemben a 2012-ben bevezetett „egyedi illeték” kapcsán – írja a Hospodárske Noviny internetes lap.

 

A különadó, amelyet még a II. Fico-ormány vezetett be, a gazdasági eredményből számított  4,356 százalékos illeték elvezetésére kötelezte a Villamosműveket, amely emiatt az Európai Bírósághoz fordult. Az azt vette górcső alá, hogy a rendelkezés nem ütközik-e a belső piac irányelveivel. A mostani döntés szerint nem.

 

A II. Fico-kormány az európai hitelválság idején a „krízis intézkedésként” vezette be az illetéket az összes állam által szabályozott ágazatban, beleértve a villanyáram szektorát is. Eredetileg itt is az volt az ígéret, hogy egy idő után hatályon kívül helyezik az intézkedést. Három évvel ezelőtt a III. Fico-kormány a duplájára emelte az illeték éves mértékét (8,712 százalékra).

 hirdetes_810x300  

 

Idén év elején Peter Kažimír felvetette, hogy az intézkedést végleg kivonják a forgalomból. Hasonló szellemben nyilatkozott korábban Peter Pellegrini (Smer) kormányfő is, végül azonban ezek a szándékok eredmény nélkül maradtak, és a jövő évi költségvetés is számol az ebből származó bevételekkel.

 

Az állam által szabályozott szektorokra kivetett különadó szintén a fogyasztók közvetlen megadóztatását jelenti, mivel megdrágítja például a villanyáramot is. Legalábbis ezzel is érvelt az SaS, mikor idén februárban parlament elé terjesztette az illeték eltörléséről szóló javaslatát. A kormánykoalíció természetesen leszavazta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!