Nyitókép forrása: eTrend.sk

 

A hétvége egyik fő híre a Samsung bejelentése volt, miszerint 900 embert fog elbocsátani a jövő évben. A hír nem csak azért keltett nagy figyelmet, mert az elektronikai cikkeket gyártó vállalat Szlovákia 50 legnagyobb munkáltatója között van, hanem azért is, mert az egyik legalacsonyabb állástalanságot produkáló járásban kerül sor az elbocsátásokra. Ráadásul, a Samsung döntése csak egy az elmúlt hónapok leépítési hullámából.

 

A választások közeledtével senki sem szívesen beszél róla, de tény, hogy a globális gazdasági lefékeződés hatása Szlovákiába is eljutott. Mintha a szomszédok által irigyelt kívülről attraktív házról váratlanul kiderülne, hogy a belseje ütött-kopott,  a tartógerendák pedig elkorhadtak. És persze, a háziúr hanyagsága tehet az egészről.

 

Nem most kezdődött

 hirdetes_810x300  

 

A Samsung nem az első. Ha rákeresünk az elmúlt év tömeges elbocsátásaira, számtalan hírrel találkozhatunk. A napokban a külföldre cipőket gyártó rimaszombati Botex idén 120 alkalmazottjától vált meg. Nemrég a Kačka kiskereskedelmi lánc 1600 alkalmazottja került az utcára. Egy késmárki és egy kassai tyúkfarom összesen 700 ember bocsátott el augusztusban. Egy vágbesztercei cipőgyár külföldre vitte termelését, 200 ezer eurós adósságot és 130 munkást hagyott hátra a Felsővízközben.

 

Szlovákia legnagyobb munkáltatója, a pozsonyi Volkswagen üzeme  több ezer álláshelyet akar megszüntetni. Igaz, nem elbocsátásokról van szó, hanem arról, hogy a nyugdíjba vonulók és a cégtől távozók helyére már nem vesznek fel újakat. A kassai vasmű rövidített munkaheteket vezetett be a nyáron, és egy darabig tömeges elbocsátásokról is szó volt – mivel az energia jelentősen drágulni fog a jövő évben, a kohászat pedig rendkívül energiaigényes, valószínűleg lesznek még gondok a vasműnél.

 

Most pedig a Samsung jelentette be, hogy 1700 dolgozójából 900-at elbocsát, az első 300-400 embert már az év elején. Mindezt a cégek által a rossz hangzású „leépítések” helyett használt „átszervezés” égisze alatt. Mi vezetett ide?

 

Kilencszáz alkalmazottját bocsátja el a galántai Samsung

 

A beszállítók már hónapokkal ezelőtt összecsomagoltak

 

A koreai tévégyár már jó ideje problémákkal küzd. Ezek egyike a kereslet visszaesése volt, amit a cégvezetés a vedrődi gyártósorok Galántára költöztetésével próbált kezelni. A gyártósorok egy része azonban Magyarországra került, a Samsung ottani leányvállalatához. A vállalat egykor 6000 embernek adott munkát, és 20 gyártósort működtetett. Ma 1600 embert alkalmaz 12 gyártósorra. A változás drámai.

 

A Hospodárske Noviny értesülései szerint ugyanis a cég fontolgatja, hogy összeolvasztja galántai és magyarországi telephelyét. Csak éppen azt nem tudni, hogy melyik marad meg a kettőből. Magyarország mellett a kisebb adóterhek és az olcsóbb munkaerő szól. És még egy dolog: a forint. A a magyar valuta viszonylagos gyengesége olcsóbbá teszi a Samsung számára a kivitelt az EU-n kívülre. Mivel az eladások az EU-n belül csökkentek, az eurót használó Szlovákia is levesztette ebből fakadó versenyelőnyét.

 

A Samsung beszállítói már korábban összecsomagoltak. Az elektromos elosztó berendezéseket gyártó koreai Seong Ji néhány hónapja bezárta nyitrai üzemét, 80 ember nézhetett új állás után. Az indonéz-koreai illetőségű Nuritech, amely szintén a Samsung fontos beszállítója volt, Ógyallán zárta be üzemét hónapokkal ezelőtt – 400 munkás került az utcára. Megszűnt a KNP és a Fine DNC üzeme is. A Szereden műanyag elemeket gyártó Dong Jin Precision is elbocsátotta alkalmazottait idén. Más beszállítók termelésüket az autóiparra hangolták át.

 

Szlovák sajtóértesülések szerint tömeges elbocsátásokra készül a galántai Samsung

 

A probléma gyökerét itthon kell keresni

 

Tíz évvel ezelőtt a Samsung még 3,2 milliárdos forgalom mellett 237 milliós nyereséget realizált. Tavaly már csak 1,8 milliárdos forgalmat tudott produkálni mindössze 62 millió eurós nyereség mellett. 17 éves fennállása alatt 130 millió eurós állami támogatásban részesült. És bár az tömeges elbocsátások okait vissza lehetne vezetni a koreai anyacégére is, amely sokkal durvább visszaesést volt kénytelen elszenvedni, valószínűbb, hogy az okokat itthon kell keresni.

 

Szlovákia, az egykori bezzegország, túl drága lett. A bérnövekedés sokkal gyorsabb, mint a munka termelékenységének (az elvégzett munka hozzáadott értékének) növekedése. A választások előtti kampánycélú szociális intézkedések beépültek az egyébként európai szinten is magas adóterhekbe. A minimálbér például nem csak a legkisebb fizetés nagyságát emelte meg, hanem 42 különböző törvényen keresztül újabb adóterheket rótt a vállalatokra. Eközben a vállalati energiaárak még uniós mércével is méregdrágák.

 

Bizonytalan a Samsung sorsa. Bezárhatja kapuit a galántai üzem

 

Alig fejlődtünk fejlődtünk, maradtunk amik húsz éve is voltunk

 

Az aktuális helyzetet csak súlyosbítja, hogy a befektetők nem is nagyon látják, hogy a döntéshozók tekintettel lennének érdekeikre. Az oktatásügyben, családpolitikában nem történtek olyan reformintézkedések, amelyek növelnék a munkapiacra belépő fiatalok számát, a most belépők nagy része pedig vagy azonnal külföldre megy munkát vállalni, vagy nem azzal a képesítéssel rendelkezik, mint amire a szüksége lenne a szlovák gépiparnak. Hiány van a kulcsszakmákból, minden ágazatban. A gazdasági fellendülés évei nem hoztak innovációt, nem honosítottak technológiákat, szellemi tőkét, az ország az maradt, ami a „jó idők” kezdetén is volt: nyugati vállalatok összeszerelő-műhelye.

 

Szlovákiát a cégekért folytatott versenyben ma már nem csak a munkajogi szempontból legalábbis megkérdőjelezhető kormányai utas távol-keleti országok előzik meg, hanem a szomszédos Magyarország is. A szlovákiai nagymunkáltatók egyre többször keresnek magyarországi beszállítókat, miközben a magyar kormány innovatív, magasabb hozzáadott értéket képviselő projekteket vonz be az országba.

 

Márpedig a gépipar volt az elmúlt öt kormányzati ciklus szent tehene, és egyben fejős tehene is. A gépipar adja a foglalkoztatás és a GDP törzsét, mi több, az export felét is. Ha a gépipar bedől, bedől az egész gazdaság, úgy, hogy közben a mezőgazdaság leépítése miatt még a legalapvetőbb élelmiszerekből (pl. tojás) is behozatalra szorulunk. A jó időknek vége, küszöbön a válság, Szlovákia pedig olyan helyzetbe manőverezte magát, ahol egyszerre csapnak majd össze fölötte a gazdaság strukturális hibái. Ki kellene mondani, hogy a Samsung tömeges elbocsátása sem nem egyedülálló, se nem ritka eset, de még csak nem is az utolsó…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!