Nyitókép: bratislava.dnes24.sk

 

Az élő ponty visszaengedése a vízbe az állat lassú, fájdalmas és biztos halálát jelenti. Ezért az agrártárca azt tanácsolja minden vásárlónak, hogy még az értékesítő helyeken kérjék az élő hal leölését, ezzel is csökkentve az állatra váró további stresszt – figyelmeztetett Daniel Hrežík az agrártárcától.

 

Hrežík elmondása szerint a halra mint hidegvérű állatra nagy hatással van a körülötte lévő környezet hőmérséklete. Az alacsony hőmérséklet mellett a hal képtelen sokáig életben maradni, ezért a természetben télen hibernálja magát. A pontyok télen a minimumra csökkentik az életfunkciójukat, lelassítják a metabolizmusukat, és a lehető legkevesebb energiát használják fel.

 

 hirdetes_810x300  

Azoknak a pontyoknak, amelyeket karácsony idején visszaengednek a tavakba, folyókba, már nincs idejük felkészülni a tél átvészelésére, így néhány napon belül elpusztulnak.

 

Ezenkívül a karácsonyi pontyok az árusításuk megkezdése előtt sokáig a saját felhalmozott zsírtartalékaikból élnek. A szállítás során azonban ezeket a tartalékait felhasználják, így elvesztik azt a szükséges energiamennyiséget, amire szükségük lenne a tél átvészeléséhez.

 

„Az élő ponty a karácsonyi ünnepek elengedhetetlen részét képezi. Elsősorban a gyerekek örülnek neki, sok felnőtt pedig megszánja őket, és karácsonyi nemes cselekedetként vissza akarják őket engedni a vízbe. Ez a szép gondolat azonban a biztos, lassú és fájdalmas halált jelenti a ponty számára”

 

– jelentette ki Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.